Lite mer än 5 år sedan börserna bottnade

För ungefär 5 år sedan bottnade världsbörserna och har sedan dess gått upp stadigt. Det skedde runt årskiftet 2008-2009 och SIX Return Index bottnade på 247,3 i november 2008 och DJ World Index bottnade på 129,79 i mars 2009. Sedan dess har det skenat iväg och gått stadigt uppåt i en återhämtningsfas. SIX Return Index har gått upp med 208 % och DJ World Index har gått upp med 146 % sen botten. Detta har gjort att när man nu kollar på 5-års graferna för de flesta sverige- och globalfonderna så fås ett riktigt bra resultat. T.ex. så har Avanza zero gett en avkastning på 106 % de senaste 5 åren medan Danske Invest Global index har gett 64 % avkastning. Detta är den typiska ”långa sikten” som olika fondsidor visar upp och ska tas med en nypa salt då denna period är en återhämtningsfas och det kan inte antas vara samma avkastning framöver.

En intressant sak att nämna är att jag hade ca 20 000 kr i Länsförsäkringar Sverigefond som jag var tvungen att sälja för nästan exakt 5 år sedan. Sen dess så har kursen gått upp med 100 % och de hade varit värt det dubbla idag. Ännu en gång visar detta på hur viktigt det är att ligga kvar i marknaden, speciellt efter en kris.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *