Marknadsanalys vs aktieanalys

Det är roligt och se hur jag dras till att kanske göra någon aktieanalys och ha en aktieportfölj på sidan av min vanliga portfölj. Varje gång slås jag av vilken djungel det är, och hur många personer som lägger ner så mycket tid på att göra dessa. Börjar då tänka på ”effektiva marknader” argumentet och tycka att kanske marknadsanalys är bättre, alltså att investera passivt men att analysera marknader. Däremot så blev jag lite suktad av att kanske ha någon satellit-fond, eller kryddfond som många säger. Skulle vara skoj och se om en sådan skulle prestera bättre än portföljen efter noggrann analys. Nu har jag i och för sig ”kryddfonder” i portföljen i form av min fond i investmentbolag, småbolag och tillväxtmarknader. Däremot är dessa grundade i att dessa områden historiskt sett har presterat bättre än det breda aktieindex och därför är motiverade att ha i högre del i portföljen. Med satellit eller kryddfond som jag syftar på är att kanske ha en Kina-fond eller en energifond. Vi får se vad det blir, just nu är kapitalet ändå så pass litet så det är ingen mening att ha det. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.