Krisen – drabbade mest personer med låg utbildning

När jag läst runt på olika nyheter och speciellt i amerikanska tidningar så stor det ofta att krisen drabbade de med lägst utbildning och de med lägst inkomst hårdast. När man kollar här i Sverige på arbetslöshetsstatistiken så stämmer detta också överens. SCB:s uppgifter om arbetslösheten inom olika utbildningsnivåer i samhället så var 2013 års arbetslöshet 20 % för de utan gymnasial utbildning, 7,7 % för de med och 4,9 % för de med eftergymnasial utbildning. Detta kan jämföras med 13,1 %, 5,5 % och 4,0 % innan finanskrisen. Tydligt har den ökat mest bland de med lägst utbildning och de senaste åren då arbetslösheten minskat för de med minst gymnasial utbildning så har den snarare ökat för de med förgymnasial. Så utvecklingen här i Sverige stämmer överens med den i USA. Med denna statistik i ryggen känns det också vettigt att göra gymnasiet obligatoriskt som ett sätt för att minska framtida arbetslöshet. Detta också då allt mer av de enkla jobben kommer att effektiviseras bort eller utsättas för ännu mer konkurrens av låglöneländer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *