Bitcoinpriset sjunker återigen på grund av Kina förbud

Den kinesiska centralbanken har misstänkts helt förbjuda bitcoin-handel i Kina vilket har påverkat priset på bitcoin. Det har tidigare spekulerats att man kommer helt förbjuda kinesiska banker att handla med bitcoin den 15e april, vilket nu verkar vara sant. Detta har gjort att bitcoinpriset först gick ner från ca 600 USD/BTC till 500 för någon vecka sedan, sedan långsamt ner till 440 tills idag och idag sjönk priset till 410 USD. Totalt ca 30 % nedgång.

Detta är andra händelsen som påverkat bitcoinpriset i år. Den första var att Mt Gox gick i konkurs då de tros ha förlorat nästan alla sina kunders bitcoins, 850 000 stycken (de hittade senare 200 000 st). Då föll kursen från ha legat kring ca 850 USD till att ligga kring ca 600 USD, se graf. Detta ger ungefär ett drop på 30 %.

Så totalt har ungefär bitcoinpriset gått ner två gånger med ungefär 30 % varje gång. Det intressanta är att båda dessa gånger så har två större händelser inträffat. Den ena är att en av de större bitcoinbörserna (som hade ungefär en tredjedel av marknaden) och att en av de större bitcoinmarknaderna (Kina) har förbjudit bitcoins. En stor del av dagens handel sker idag i Kina och om denna faller bort så påverkar det priset i stort. Så inte så konstigt att priset mer än halverats på grund av dessa två händelser.

Min egen investering har nu sjunkit med ca 18 %. Däremot tror jag att på längre sikt så kommer förhoppningsvis bitcoin att repa sig då det finns fler möjligheter att använda den. Men det kan ske att dessa händelser också gör att folk tappar sitt förtroende för bitcoin och överger det. Vi får se vad som händer…

Årets utveckling av bitcoinpriset

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *