Avanza – Så gjorde våra kunder i mars

Den 1a april så redovisade Avanza vad deras kunder gjorde i mars och några dagar innan publicerade de fondtips för april. Där tyckte jag att man kunde inhämta lite intressant information om vad Avanza och deras kunder tyckte om marknadsläget. Avanzas rekommendation var att köpa Danske Invest Global Index, vilket också ett antal av deras kunder gjorde, inklusive mig. Samtidigt var den populäraste fonden Avanza zero och kunderna väljer alltså främst att investera svenskt liksom jag.

Intressant var att tredje högst upp på mest köpta fonder var Länsförsäkringar fastighetsfond. Den investerar i fastighetsbolag och har slagit index med råge sen start. Den har ökat med 17,5 % per år de senaste tio åren, helt klart drivet av det gynnsamma klimatet av att äga fastigheter idag med bostadsbubbla och allt. Däremot så innehåller den mest småbolag och jämfört med småbolagsindex de senaste 5 åren så har de ungefär gått lika. Intressant att jämföra med är XACTs ETF i bygg och fastigheter som man kan investera i om man tror det är framtiden. Den har gått upp med 35,8 % jämfört med 36,8 % för Länsförsäkringars fond (och 40 % för småbolag) till en avgift på 0,4 % jämfört med 1,4 %.

Något att notera var att många köpte Carnegie Corporate Bond, 4:e mest köpte fonden förra månaden. Detta är en obligationsfond som jag har haft koll på ett tag som en del av mitt obligationsinnehav. Den har totalt sett presterat 7,3 % per år de senaste 5 åren och har de senaste 20 åren snittat på 5 % per år. Detta är likt AMF:s obligationsfond som jag kollat in tidigare med en avgift på endast 0,15 % som också avkastat 5 % per år i ca 20 år. Däremot så presterar Carnegie Corporate Bond bättre de sista 5 åren. Dessa kan jämföras med XACT obligationsindex ETF som gått upp 14 % jämfört med 20 % för de båda obligationsfonderna. Ett annat alternativ är hedgefonden Atlant stability som också avkastat 5 % per år men med mindre svängningar.

Något som var intressant i deras rekommenderade inköp var fonden AMF Balansfond. Den har gett bra avkastning de senaste 10 åren och består av både räntepapper och aktier. Den var både köprekommendation och köptes av många. Fonden har en avgift på 0,4 %, ger en bra riskfördelning och har en avkastning på 8,5 % per år de senaste 10 åren jämfört med SIX30 på 10,5 %. Under krisen gick fonden ner med -30 % jämfört med -50 % för SIX30. Därför så ser jag den som en bra fond för personer som inte vill ta en aktiv marknadsposition, inte vill att värdet ska rasa för mycket, men ändå vill ha bra avkastning. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *