Val av obligationsfonder

Som tidigare beskrivet så har jag valt att minska min exponering mot aktiemarknaden då konjunkturen är överhettad. Just nu står jag mellan att köra mellan en full taktik och köra 100 % aktier eller 100 % obligationer eller att köra 75 % aktier och 25 % obligationer samt 25 % aktier och 75 % obligationer beroende på konjunkturläget. Den senare portföljen känns mindre riskfylld, men jag tror att jag kommer köra på den första taktiken denna konjunkturcykel för att se hur det går.

Min plan är att ca 6-9 månader efter konjunkturbarometern passerat 110-strecket, sälja alla mina aktiefonder och köpa obligationer. För att göra detta så behöver jag en bra obligationsportfölj.

Jag har kollat på tre sorters obligationsfonder som investerar olika och presterat bra de senaste 20 åren. Ena är Carnegie Corporate Bond som jag skrivit om tidigare. Den har totalt sett presterat 7,3 % per år de senaste 5 åren och har de senaste 20 åren snittat på 5 % per år. Den investerar i företagsobligationer och känns som en vettig fond. Den andra är AMF:s obligationsfond som jag kollat in tidigare med en avgift på endast 0,15 % som också avkastat 5 % per år i ca 15 år. Denna och fonden SPP Obligationsfond har presterat ganska likvärdigt, däremot har AMF:s fond presterat bättre. Så min plan är att lägga upp fördelningen som så:

Investeringsfysikerns obligationsportfölj:
40 % Carnegie Corporate Bond A
40 % AMF Räntefond Lång
20 % SPP Obligationsfond

Som ni ser så är 60 % av innehavet i vanliga obligationssparande medan 40 % är i företagsobligationer. Får se om jag reviderar denna portfölj framöver. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.