ETF:er

Ikväll så har jag surfat runt och fastnat på en sida som heter http://www.etfsverige.se/ och läst en del av deras inlägg på deras blogg. Jag har tänkt att efter ett tag gå över från att ha fonder till att ha ETF:er istället, därför var det intressant att se vad de sa om ETF:er för framtida val. Men i dagsläget så kostar det i cortage så är inte detta bästa formen för ett månadssparande som jag har just nu.

Från tidigare har jag blivit såld på passiva fonder och att investera i index. Efter att ha läst på deras blogg så har jag blivit än mer övertalad och börjar ge upp lite tankarna om att skapa en Warren Buffet portfölj(skulle eventuellt göra det för skoj skull ändå). Ett intressanta inlägg var att dels så har majoriteten av de amerikanska aktiva fondinvesterarna passiva innehav själva och en stor del av dem hade en betydande del passiva fondinnehav, hela 45 % av alla aktiva fondinvesterare.

Ett annat intressant inlägg var att för första halvåret under 2013 så var sju av de tio sverigefonder som gick bäst passiva, något som är i linje med vad Placera.nu rapporterade i årskiftet och som nog har gjort att 88 % av nettosparandet i aktiefonder i februari gick till indexfonder. Här är det intressant att notera hur Nordea presterat sämst av de aktiva förvaltarna, vilket är riktigt intressant då företaget som förvaltar fonderna har högst medellön i Sverige (i snitt endast 109 833 kronor…).

Det sista inlägget som talar för passiv investering handlar om hur bra den privata genomsnittsinvesteraren är. Här dras exempel från den amerikanska börsen, men vilket kan nog stämma ganska bra överens med den svenska börsen. Det visar att genomsnittsinvesteraren presterar sämre än inflationen och slås mångfaldigt av index. Dessutom så visar inlägget på svårigheterna på att välja rätt aktier och att 64 % av aktierna gick sämre än index.

Nu till investeringsstrategi. I två inlägg så går bloggaren igenom Harvards och Yales investeringsportföljer som presterat riktigt bra de senaste 20 åren. Intressant här är att de har en övervägande del av tillväxtmarknader, private equity (investmentbolag/onoterade bolag) och absolut avkastning(hedgefonder). Så det kan vara intressant att kolla på andra slags ETF:er och marknader att ha i portföljen. Vet att bland annat morningstars Jonas Lindmark har hedgefonder i sitt pensionsspar.

På det stora hela så var tipsen att göra en aktiv passiv investering och att välja rätt sorts index att investera i. Något som jag tänkt på länge vore det bästa då olika marknader fungerar olika bra och har visat sig prestera olika bra. En intressant analys på detta har gjorts och denna har kommenterats på morningstar. Här visar det som jag tyckt ett bra tag nu, Stockholmsbörsen har presterat bäst av i-länderna de senaste 50 åren, vilket gör att det är fördelaktigt att vara ”home-biased”. Speciellt också då direktavkastningen är ca 4 % på Stockholmsbörsen jämfört med ca 2 % på S&P 500 de senaste 10 åren. Dessutom så har tillväxtmarknader presterat bättre än resten av världen sen 1950, något som också talar för dessa. Det får ta och bli en lite närmare analys på vilka marknader som är vettiga att investera i för framtiden!

Photo credit: www.LendingMemo.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *