Den ändlösa jakten på rätt aktie – effektiva marknader

Ibland kan jag sitta och förundras alla dessa personer som arbetar och på sin fritid jagar den perfekta aktien. Allt ska stämma och risken är stor att man gör fel. När jag läser på di.se så ges hela tiden nya tips om vilka aktier som är rätt, detsamma när man kollar på deras börsråd och nyheter. Alla dessa personer och experter som jobbar på heltid för att träffa rätt, och sen alla dessa småsparare som också försöker. De som presterar relativt bra, ungefär som index, har skapat bloggar som jag länkar till här intill. Dessa bygger sina val på genomgående analyser och information, likt de proffs som arbetar på bankerna. Detta har inte alla tid med, så inte undra på att småsparare som investerar i aktier presterar så dåligt. Enligt en studie av Longboard Asset Management som ETFBloggen lagt upp så prestera den genomsnittliga privatinvesteraren 2,1 % per år jämfört med index på 7,8 % per år.

På grund av all denna jakt på den perfekta aktien så sker det något med marknaden som vi flesta borde vara glada för, den blir effektiv. På grund av detta så lönar det sig inte heller att göra passiva val, då det bästa valet är att göra alla val (alltså investera i index). Finns det en liten lucka eller så, så tar någon aktiv investerare och justerar denna. Därför låter jag jobbet för att göra aktiemarknaden effektiv gå åt dessa personer som letar efter den rätta aktien och investera i index istället. Mycket skönare och enklare, så kan jag sitta och luta mig tillbaka och göra annat istället, samtidigt som jag presterar bättre än dem. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *