Småbolag – eller ännu mindre

Som jag skrivit i ett tidigare inlägg så har jag valt att ha en högre andel småbolag i min portfolio. Läste nu ett inlägg av ETFBloggen som skriver om diverse nyheter bland ETF:er att micro cap, ännu mindre bolag än small cap, har historiskt sett presterat bra till en kostnad av högre risk. Där skrivs det att micro cap presterat 3 procent bättre än large cap index från 1926 till 2012. På en investeringshorisont (pension t.ex.) på 40 år så ger detta en utveckling på 6500 % jämfört med 2200 % om large cap antas avkasta 8 % per år. Så helt klart något att kolla upp för att ha i mitt framtida sparande.

Angående detta så funderar jag över mitt innehav i småbolagsfonder. Saken är den att det inte finns passiva fonder för småbolag och de jag tittat på är AMFs och Didner & Gerges småbolagsfonder. Didner & Gerge har presterat historiskt bra, men har en avgift på 1,4 % jämfört med AMFs 0,6 %. AMFs fond presterar väldigt likt index de senaste 5 åren, vilket gör att man undrar om det inte är en indexfond ändå. Det senaste året har de båda fonderna presterat ungefär lika, men på 5 år så har Didner & Gerges fond ökat med 284 % jämfört med 214 % för AMFs fond. Min tanke här är att dela upp sparandet och att spara hälften i varje för att dela upp risken. Ska fundera lite mer på det inför nästa månadsinsättning i slutet av april. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.