Vad ger bäst avkastning efter en björnmarknad?

Björnmarknader är en naturlig del av investerandet och återkommer med regelbundna intervaller. Vore det inte för dem skulle vi inte heller få ersättning för den risk vi tar med att investera i aktier. Det har skett totalt 17 björnmarknader på Stockholmsbörsen sedan år 1900 där nedgångarna har varit mer eller mindre omfattande.

Då björnmarknader är ett återkommande inslag är det självklart intressant hur vi kan använda detta till vår fördel. En sak vet vi; i en björnmarknad bjuds aktier ut på rea. Det är också vad som varit bäst att fokusera på under en björnmarknad för att maximera avkastningen efteråt.

Billiga småbolag har gett högst avkastning

Värdebolag, mer specifikt småbolagsvärde, har historiskt gett bäst avkastning efter en björnmarknad. Det är bolagen som bjuds ut till störst rabatt när marknaden är i panik. Det stämmer också väl överens med att värdebolag ses som mer riskfyllda och att det är överreaktion på negativa nyheter som ligger bakom värdepremien.

Det har också Verdad visat i sin rapport ”Crisis Investing: How to maximize return during markets panics”. De visade att ett bra sätt att identifiera marknadspanik är när riskpremierna är höga. För att mäta det använder de sig av high yield spreaden vilket är den extra ränta som investerare vill ha för att investera i mer riskfyllda high yield obligationer mot säkra statsobligationer. Denna brukar toppa under marknadspanik och björnmarknad.

Bäst avkastning efter marknadspaniken har varit småbolagsvärde i deras studie. Det stämmer också väl överens med mina egna studier och erfarenheter.

Småbolagsvärde på Stockholmsbörsen

För att illustrera det har jag tagit fram en graf över high yield spreaden och efterföljande årsavkastning för den billigaste decilen (10 %) av alla aktier på Stockholmsbörsen. Hur billiga aktierna är mäts efter sammansatt värde vilket är en sammansatt ranking av P/E, P/S, P/FCF, EV/EBITDA och direktavkastningen. Som syns i grafen nedan är avkastningen extra hög efter de tillfällen som high yield spreaden toppar eller sjunker.

Bäst avkastning gav värdeaktierna året efter topparna 2009 och 2020 med en avkastning på över 100 % efterföljande år. Avkastningen kan också komma när riskpremierna sjunker vilket skedde 2002-2004 och 2012-2013.

Egna erfarenheter från coronakraschen

Verdads studie kom lägligt precis innan coronakraschen och jag skrev om studien på Börslabbet under krisens epicentrum. Själv valde jag att ta tillfället i akt och investerade tungt i bland annat den amerikanska portföljen som föll kraftigt i krisen. Sen dess har portföljen gett 194 % avkastning där majoriteten kom under året efter kraschen.

Börslabbets amerikanska portfölj

Trots att coronakraschen var en ovanligt snabb nedgång behövde man inte vara snabb att investera i värdebolagen. Verdad visade att det brukar vara bra att investera 3-6 månader efter krisen har börjat. Det stämde också under 2020 och även om det var bäst att investera direkt i april 2020 så gick det bra att investera i amerikanska värdeaktier fram till oktober innan portföljen stack iväg.

En annan lärdom från coronakraschen var att det är klart bäst att fokusera på rena värdebolag då de går bäst efter kris. Trendande värde som kombinerar värde med momentum presterar bättre under hela cykeln men i kris vill man fokusera på de billigaste aktierna (som ofta har negativt momentum). Samma var det under coronakraschen där aktierna i sammansatt värde gav klart högre avkastning det första året och sen har trendande värde gått bättre efterföljande två åren (portföljen ovan investerar 50-50 i båda).

Hur ska man investera in i björnmarknaden?

För att kunna ta tillfället i akt och investera tungt i småbolagsvärde behöver vi givetvis pengar för att kunna göra det. Det är den stora fördelen med att investera diversifierat. Genom att göra det behöver vi naturligt öka i aktier under krisen för att bibehålla vår fördelning. Detsamma gäller den som månadssparar som kan dra nytta av de billigare aktiekurserna.

Här är det också viktigt att poängtera att investera i småbolagsvärde inte är en bra strategi att investera i när vi går in i krisen. Den amerikanska portföljen ovan halverades i värde under våren 2020 och blev extra hårt påverkad då den investerade i ”fysiska” bolag som drabbades hårt av nedstängningarna. Den billigaste decilen på Stockholmsbörsen gick ner med 2/3-delar under finanskrisen. Som sagt ses värdeaktier som mer riskfyllda i en kris och den höga avkastningen efter krisen är ersättning för risken.

Därför är det bättre att investera i strategier med momentum in i en kris än rent värde för att undvika de fallande knivarna. På samma sätt kan man skydda sig med trendföljning för att undvika stora börsfall. Det funkar som sagt när vi går in i krisen, medan mitt i krisen är det bättre att satsa på att fynda billiga aktier.

Att fynda i dagens marknad

Om björnmarknaden fortsätter tror jag inte denna kommer att vara ett undantag. Men än är vi inte där och high yield spreaden är ännu en bra bit från den gräns på 6,5 % som Verdad använt. Den var nära gränsen förra sommaren men har fallit sen dess.

High yield spreaden

Förr eller senare kommer vi att se en hög riskspread igen och när det väl sker kommer det att bjuda på bra köplägen, speciellt i småbolagsvärde. Därför är det bara att avvakta och sen passa på att köpa när riskpremierna är tillräckligt höga (6+ %). Vi vet heller aldrig när riskpremierna toppar vilket gör att det ofta är bra att snitta in sig så länge den ökar (vilket kan vara i upp till 1 år).

Jag själv har tänkt att passa på att göra detta vid nästa tillfälle. Min plan är att köpa de aktier som hamnar i topp efter sammansatt värde på Börslabbet varje månad för att hålla runt ett år framöver (beroende på hur snabb återhämtningen är). Som inspiration har jag tänkt sätta av en del av portföljen och skapa en tillfällig recessionsportfölj som man kan följa på Börslabbet när det blir läge. Sen får vi se om det var det bästa att investera i denna björnmarknad, men historiken talar till dess fördel.