Uppdaterat Börslabbets studie

Börslabbet firar fem år och jag har firat det med att uppdatera Börslabbets studie. Den uppdaterade studien innehåller nu resultat för Börslabbets strategier under perioden 2001-2021 (se nedan). Strategierna visar fortsatt bra avkastning och Börslabbets svenska portfölj har gett dubbla avkastningen mot index de senaste 3 åren.

StrategiAvkastningSharpeSortinoMax nedgång
Stockholmsbörsen10,1 %0,550,71-54 %
Trendande värde23,3 %1,091,70-52 %
Trendande kvalitet27,0 %1,161,84-45 %
Trendande utdelning24,8 %1,171,96-48 %
Sammansatt momentum28,0 %1,062,00-51 %
Börslabbets strategier26,0 %1,222,00-49 %
(Avkastning utifrån backtest på Stockholmsbörsen. Historisk avkastning ska inte ses som garanti för framtida avkastning och finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.)
(Avkastning utifrån backtest på Stockholmsbörsen. Historisk avkastning ska inte ses som garanti för framtida avkastning och finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.)

Vad som fungerat fungerar fortfarande

Det är kul att se hur det fortsatt visat sig fungera bra att investera efter vad som fungerat på Stockholmsbörsen. En vanlig kritik mot kvantitativa strategier är att efter de publicerats slutar de fungera. Det har inte varit fallet och strategierna har fortsatt varit bland de bästa av de 100+ strategier som testats i backtestet.

De enda motgångarna har varit att perioden 2017-2021 var en bra period där allt gick bra och det har varit svårt att slå börsen med bred marginal. Dessutom var det en period där värdespreden ökade och tillväxt trumfade värde, vilket var bra för de momentum och tillväxt-orienterade kvantitativa strategierna men inte värde. I år har utvecklingen varit den motsatta och värde har gått klart bättre.

Uppdateringen av studien har skett nu under våren och det blev lite olyckligt att slutpunkten skedde samtidigt som börsen toppade och hela marknaden vände. För de som undrar är strategierna också de ner i år men har gått ca 5 procentenheter bättre än index på grund av värdestrategierna och exponeringen mot råvaror.

Ser fram emot kommande fem år med Börslabbet

Det är nu fem år sen jag startade Börslabbet och det är kul att se hur det tagits emot väl. Blir ständigt positivt överraskad över personer som spontant når ut till mig och tackar för en bra tjänst. Stora syftet har varit att hjälpa småsparare att investera bättre, utifrån vad som fungerar och ge ett bra verktyg för det. Det har också varit kul att skapa något jag själv vill ha då jag själv investerar efter dessa strategier.

Efter att nu i flera år ha hjälpt andra och själv investerat efter kvantitativa strategier har jag blivit än mer övertygad över att investera systematiskt. Det har uppenbarligen fungerat och är ganska nischat. Just det senare tror jag är viktigt för att trots att tusentals har läst Börslabbets studie är det enbart vissa som faller för det och investerar efter det. Det gör att strategierna fortsatt fungerar för oss som gör det och inte blir för populära.

Dessutom ser jag dagens klimat som extra gynnsamt för kvantitativa strategier och speciellt värde. Dels är värdespreaden fortsatt rekordhög och värdepremien har varit extra hög efter såna perioder. Dessutom tenderar kvantitativa strategier också gå bra efter kriser (om vi nu får se en sån) som vi såg efter coronakraschen. Det gäller bara att klara av dagens nedgångar, ha blicken framåt och investera långsiktigt.