The Man Machine – Kombinera människa och maskin inom investeringar

Titeln till detta inlägg kommer med inspiration från Kraftwerks album The Man Machine från 1978 och ska nämligen handla om att kombinera människa och maskin (och för den intresserade är det också ett utmärkt album). Detta är ännu mer aktuellt idag än vad det var 1978, men på ett helt annat sätt. Allt fler börjar oroa sig om den så kallade singulariteten, att vi människor kommer att alla bli ersatta av datorer. Elon Musk är en som nämnt denna oro och har enligt Tim Urban (i denna intervju) startat företaget Neuralink just för detta. Första meningen på Neuralinks hemsida beskriver dess verksamhet ganska bra: ”Neuralink is developing ultra high bandwidth brain-machine interfaces to connect humans and computers.”. Den stora anledningen till varför Elon Musk finansierat detta företag är att om datorerna kommer bli så bra i framtiden, sätt det då in i människor så att vi kan utnyttja det. För ännu är människa och maskin klart bättre än var och en för sig själv.

Detta är också ett ämne jag själv funderat på inom investeringar. Själv har jag drivit min egen investeringsprocess till att helt bli automatiserad, dels för att ha en genomarbetad process baserad på vad som fungerat, effektivisera investeringsprocessen och för att ta bort egna beteendemisstag. Detta ligger helt i tiden med att automatisera många beslutsprocesser då man insett att det inom många discipliner gett klart bättre resultat att låta datorn göra besluten än en människa. Detsamma inom investeringar, kollar man statistiken är det förvånansvärt få som slår index, och kollar man ytterligare i datan är det klart färre som slår kvantitativa strategier över tid. Trots detta återkommer ju frågan; går det göra bättre? För faktum kvarstår att kvantitativa strategier är statistiska satsningar där man med breda penseldrag investerar i en bred grupp av aktier som historiskt slagit börsen.

Detta tas upp i ett podcastavsnitt jag lyssnade på i våras av Katherine Collins som specialiserat sig på ESG (Environmental, social and governance) investeringar. ESG är ett aktuellt ämne då det finns många som vill investera mer hållbart och de som hängt med i utvecklingen senaste åren har sett många nya mått på hållbarhet för fonder och liknande. Collins och de hon jobbar med har i alla fall ett kvantitativt tillvägagångssätt till det hela, men poängterar vikten av att kombinera det kvantitativa tillvägagångssättet med fundamental analys och att ha med människor i processen som medför ett extra mervärde. Speciellt viktigt blir det också när man fokuserar på mer mjuka värden som ESG reflekterar.

En annan som försöker förbättra ett rent kvantitativt tillvägagångssätt är de på Verdad (läs om deras strategi här). De fokuserar på högt skuldsatta småbolag på börsen som ett alternativ till private equity. Utöver en ren kvantitativ strategi har de flera analytiska lager av förbättringar för att sortera bort de bolag som har alldeles för hög risk, därav försöka tillföra mervärde mot en rent kvantitativ strategi. Deras metodik är fortfarande vetenskapligt lagd och jag kan rekommendera att följa deras nyhetsbrev där de regelbundet tar upp intressanta ämnen. Kan också tipsa om intervjun i Invest Like The Best med deras grundare Dan Rasmussen.

Det är inte enbart dessa personer med ren kvantitativ bakgrund som försöker kombinera dagens datorkraft med ett mer aktivt tillvägagångssätt. Förvånansvärt många aktiva investerare som lyckas bra är väl införstådda i studier om vad som fungerat på börsen. Som de på Verdad letar de med hjälp av kvantitativa verktyg efter passande aktier och går på vad som fungerat, tillsammans med aktiv analys. Vissa återfinns bland bloggar och andra i finansvärlden. Som vi sett med legendariska hedgefonder som Ray Dalios Bridgewater och Renaissance Technologies används kopplingen mellan människa och maskin i allt högre utsträckning på världens börser. Också var både de legendariska investerarna Warren Buffett och Joel Greenblatt väl införstådda med vad som fungerade på börsen innan de började investera seriöst. De visade också att de kunde leverera högre avkastning än ett rent kvantitativt tillvägagångssätt.

Jag tror man i många branscher kan fortsatt tillföra mervärde genom expertis och att i dagsläget möjliggör dataanalys och andra verktyg att vi kan göra mer saker och få bättre insikter. Speciellt gäller det att med ett kritiskt förhållningssätt ta fram bra strategier och göra bra beslut. Därmed blir datorer och kvantitativa metoder hjälpmedel till att understödja sina investeringsbeslut. Ännu har ingen riktigt hittat ett bra sätt att kvantitativt förstå företagsmodeller, affärsstrategier och branding power, något endast en insatt skicklig analytiker kan göra. Så även om det fungerar riktigt bra att ha en helt kvantitativ och automatisk process kan de som är skickliga investerare använda insikten från dessa metoder och som hjälpmedel i sitt eget investerande.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *