Att göra sparandet till en livsstil

Jag tar inte upp så ofta privatekonomiska tips här på bloggen då mitt fokus mer legat på att studera aktiemarknaden och få bra avkastning på de investerade pengarna. Men privatekonomin är trots allt A-O med ett sparande och är stor anledning till om man lyckas eller inte. För oavsett hur mycket pengar du gör på börsen kommer inte kapitalet att växa om inte ekvationen pengar in minus pengar ut är positiv.

Själv har jag som många andra sparbloggare gjort mitt sparande till en livsstil. Det innebär att jag kollar efter det billigare alternativet i butiken, lagar matlådor, skippar bilen med mera. Jag har nu sparat ”seriöst” i lite mer än 5 år och har under perioden legat på en sparkvot på 30-40 % av lönen. Jag har inte varit en direkt extremsparare som vissa andra, utan valt att dra in på det som känns onödigt. Oavsett får man även med en sparkvot på 30-40 % ihop motsvarande 1,5-2 årslöner på 5 år och med ränta-på-ränta effekten växer detta på sikt.

Min stora motivation har främst varit att bli ekonomisk fri. Med det menar jag främst att ha möjligheten att bestämma över vad jag gör på dagarna, inte direkt att ligga hemma och slappa. Det innebär att ha möjligheten att välja det jobb man vill, gå ner i arbetstid och inte känna sig tvungen att jobba kvar på ett jobb man inte gillar. Mitt sparande har nu exempelvis gjort det möjligt för mig att jobba med något jag brinner för och att våga gå över till att bli egenföretagare.

Jag tänkte här dela med mig några av mina spartips som jag har haft mycket nytta av:

  • Spara undan en del av lönen varje månad. Genom att göra det till en vana och blir det lättare att följa. Själv smärtar det när jag inte kan sätta undan mer än 20-30 % av lönen en månad.
  • Ge dig själv en budget. Min egen har varit ca 4-5 tusen per månad som jag lämnar kvar på lönekontot när alla räkningar är betalda (självklart är detta mycket individuellt). På så sätt sparas också tidigare överskott undan. Sen givetvis kan kostnaderna den månaden överstiga detta, men behöver i så fall göra en transaktion så man tänker till en extra gång.
  • Gör det roligt med sparandet. Om du sparar undan motsvarande 30-40 % av lönen blir varje månad spännande med vad man ska köpa. Även om jag själv sparar efter min Investerarfysikerportfölj har jag frihet varje månad att bestämma vad jag investerar i. Det sporrar mig att bevaka aktiemarknaden och vara lite ”aktiv” även om mitt mål är att ha en ganska passiv fördelning över tid. Har också som regel att endast göra insättningar i mina olika portföljer, inga uttag.
  • Öka inkomsterna. Kan vara lättare sagt än gjort, men ekvationen pengar in minus pengar ut blir lättare att gå på plus om pengar in ökar. Dessutom behöver inte pengar ut öka med ökade pengar in.
  • Skippa bilen. Hade bil tidigare och insåg att jag inte direkt hade behov av den och att den kostade mycket. En relativt ekonomisk bil kostar trots allt ungefär 30 000 – 40 000 kr per år. Själv lägger jag hellre dessa pengar på resor och ett ökat sparande.
  • Minska de vardagliga utgifterna. Här är det mest lite sunt förnuft. Exempelvis utnyttja rabatter i butiker, fundera över det man köper och kanske fundera en extra gång på om man behöver mer kläder etc.
  • Prioritera inte bort allt. Jag går regelbundet på restaurang, besöker släkt och vänner och åker på resor. Det är saker jag gärna lägger pengarna på och som ger mervärde i vardagen.

I stort sett handlar det mer om att leva inom snävare ramar än vad man tjänar. Det gör det också lättare att klara eventuella inkomstbortfall och det blir enklare att bli ekonomisk fri eftersom man behöver mindre inkomster.

För mig var det relativt enkelt att göra sparandet till en livsstil då jag tidigare var student och jag vet många i min närhet som sparar klart mer än mig själv. Självklart är det svårare med familj men som otaliga sparbloggar visar är det fullt möjligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *