Kryptobubblan som brast

Det är nu ett år sen som folk började få upp ögonen för kryptovalutor och som ledde till en höst av Bitcoin-mani i Sverige och världen över. Jag kommer ihåg hur jag smått log för mig själv när ingenjörsstudenterna jag undervisade för pratade om kryptovalutor på rasten och när man hörde på baren hur de vid bordet bredvid beskrev hur de nya digitala valutorna ska ta över världen. När sen mina föräldrar sa hur de hade bekanta som gjort investeringar i Bitcoin och blivit inbjudna till diverse Bitcoin-seminarier kändes det som att manin nått sin höjdpunkt och att toppen var nära.

Vid årsskiftet sprack sedan bubblan och vi har sett stora nedgångar sen dess. Det har varit extremt intressant att studera hur en bubbla och orealistiska förväntningar utspelar sig i realtid under denna period och därav har ämnet varit återkommande här på bloggen. Som vanligt är bubblan drivet av intressanta tekniker och marknader, något som återkommit genom historien (exempelvis bilar på 20-talet och IT-bolag på 90-talet), men där förväntningarna blir alldeles för höga. Liksom IT-bubblan stack värderingarna iväg för något många inte förstod och där det knappt fanns någon underliggande ekonomi utan mest lovord om framtiden. Liksom då har responsen blivit brutal.

Som jag misstänkte för lite mer än ett år sen såg vi en deja vu i kryptovalutorna och många kryptovalutor har gått ner med 80 % eller mer. Hela kryptomarknaden har minskat från ett marknadsvärde på 800 miljarder dollar som mest till nu runt 200 miljarder dollar. Det är ett prisfall på över 75 % där Bitcoin gått ner med ”bara” ca 70 % medan många andra valutor gått ner med mer än 90 %. Trenden är fortfarande nedåt och verkar inte vända i första taget.

Det ska bli intressant att se hur lång tid det tar tills vi ser botten och om vi kommer se några krypotvalutor som dör ut. Forfarande är det 15 kryptovalutor som har över 1 miljard dollar i marknadsvärde vilket är en betydande summa (alltså mer värda än exempelvis Betsson eller SAS). Som vanligt i en björnmarknad är det vettigt att hålla sig undan tills trenden har vänt. När det kommer ske i kryptovalutor kommer att bli intressant att se.

3 reaktioner på ”Kryptobubblan som brast”

 1. Verkligen, tragiskt att ingen lyssnade på alla oss som varnade.
  Var själv lite aktiv i diskussionerna om varför tiden inte är inne att köpa krypto.

  Vet att någon bloggare skrev om det här, och visade grafer på hur en bubbla ser ut och den hänger helt ihop med bitcoin. Hittar inte inlägget nu men jag googlade fram liknande.
  Bubbla:
  https://static.seekingalpha.com/uploads/2018/1/23/48558512-15167626365862508_origin.png

  Bitcoin
  https://www.tradingview.com/x/SRZiWJ2S/

  Kör en CSI och för bilderna över varandra och vi lär se att dom matchar ganska så bra.

  Å andra sidan kanske vi kan säga det om globlaindex också..dun dun dun!

  Skillnaden här är hursomhelst att kryptovalutorna inte har någon värde mer än hype.
  Tekniken i sig, absolut! Men alla dessa valutor och flera ska ta över världen? Ibland har gemene man lite väl stort hopp till tekniska framgångar som ska förändra allt, och gärna inom ett par timmar.

  Tycker synd om alla dom som ivrade på som hetast i debatten, där vissa säkert var miljonärer och nu inget alls.

  Hälsningar
  Andreas

  1. Ja, håller med, var säkert många som förlorade pengar på det. Kändes som det var en del som köpte det. Det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig nu framöver, det kan ju mycket väl bli återigen en bubbla som förut (bilden du länkade är från 2014 då exakt samma skedde). Ska också bli intressant om de får ett värde liksom guld i och med att samhället kommer överens om ett värde, om det blir mikroekonomier uppbyggda på kryptovalutorna eller om det går till noll.

 2. Det skrivs mycket om att kryptomarknaden kraschat, men det är i så fall en väldigt beskedlig krasch. Värdet på BitCoin är fortfarande högre än för ett år sedan. Det är ingen återgång till 2016, 2015 eller tidigare. I alla fall inte än.

  Det är dessutom många som fortsätter investera i kryptovalutatekniken. BitCoin har visat att något helt opåtagligt kan ha ett enormt värde. Det blev också uppenbart att BitCoin har stora brister. För de som såg det som dolda pengar har det visat sig vara mindre anonymt än de trodde. Ett antal digitala bankrån lyckades med små problem stjäla stora mängder pengar. Energiåtgången och miljöslitaget blev värre ju dyrare en BitCoin blev och sedan visade det sig att BitCoin inte klarar globala transaktionsvolymer alls.

  Allt det här är problem som många försöker lösa. Man har inte alls gett upp.

  Disclaimer: Äger exakt 0 kronor i kryptovalutor och tycker allmänt illa om dem.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *