Bullmarknader som gått över till baisse

Det har varit en intressant utveckling vi haft på senare tid nu på världens börser, i Bitcoin och i bostadspriserna. Sentimentet har verkligen vänt i flera av marknaderna och vi ser nu breda prisfall på många håll. Trots att det nu kan vara lite för tidigt att ropa varg i aktier är vi ändå klart i en björnmarknad i bostadspriser och i Bitcoin. Som investerare och marknadsobservatör är detta riktigt intressant att bevaka, dels för sin egen skull men också för att studera marknadspsykologi.

Börsen

Senaste dagarna har börsen riktigt vänt över till baissehumör och vi såg största dagsnedgången sedan 2011 på USA börsen igår med -4,1 %. Här i Sverige har börsen nu gått ner med -7 % på två veckor. Kollar vi däremot i längre perspektiv är det inte en större nedgång vi sett ännu, utan börsen handlas fortfarande i toppnivåer, se nedan. Däremot är vi klart under MA200 nu på första gången sedan år 2015-2016, också efter ett år med trevande börs som inte velat göra klart högre toppar.

I USA har utvecklingen på senaste tid varit bättre och det var kanske inte så förvånande att vi nu såg en sättning efter 1 år med nästan konstant stigande kurser. VIX har haft lägstanoteringar, samtidigt som värderingen nu är rekordhög. Shiller P/E är över 30 och var endast högre under IT-bubblan och EV/SALES är på högsta nivån någonsin i USA. Flera gånger tidigare har det hänt att det sker en ordentlig korrektion i marknaden när värderingarna bygger upp sig och VIX är låg, senast i augusti 2015 som syns nedan.

Under 2015-2016 då storbolagen på Stockholmsbörsen gick sådär hade småbolagen riktigt bra år. Nu har dessa vänt ner och de har nu till skillnad mot innan haft en sämre utveckling. Senaste halvåret har de gått klart sämre och i morse var reaktionen klart starkare i småbolagen:

Det är intressant med dessa svängningar på börsen och viktigt som långsiktig sparare att inte reagera på dessa kortsiktiga signaler. Snarare är det viktigt att ha färdiga strategier som man utgå ifrån. Sett många som försökt tajma börsen på egen hand senaste 4 åren utan större lycka. Det kan mycket väl bli så att reaktionen är uppåt nu framöver, liksom efter Brexit-omröstningen (då börsen gick ner med -8 %) som satte start på senaste 1,5 årens tjurmarknad.

Trots detta sjunger nog börsen på sista versen. För cirka tre månader sedan gick jag igenom börs- och marknadssignaler här på bloggen och vi har nu sett nedgångar sen dess. Konjunkturbarometern har nu sjunkit och är nära att gå ner under 110 efter varit i över ett år i överhettat läge. 10-åriga räntor världen över är nära 3-årshögsta och ser ut att öka framöver. Amerikansk arbetslöshet är på rekordlåga nivåer och här i Sverige är det nu lägsta nivåerna sedan 2008. Vi får se hur länge denna marknad fortgår, det kan vara mycket väl något år till eller så har vi nu sett början till en mer pessimistisk börs.

Bostäder

Efter höstens prisfall verkar det i allmänhet som att nedgångarna verkar ha avtagit i januari på flera områden (se senaste utvecklingen från Booli via Penates och Husmask). Trots detta är vi fortsatt i nedåtgående trend och decembers statistik visar värden nu under 12 månaders glidande medelvärde (MA12) som varit bra indikator för bostadspriserna. I Uppsala är priserna på den nivå som rådde för 3 år sedan och i Stockholm för 2 år sedan. Priserna är i årstakt ner -10 % i båda områdena.

Kollar man statistiken på vad för lägenheter som är mest drabbade i storstadsområdena är främst mindre lägenheter (<40 kvm) mer drabbade än större (>60 kvm). Troligtvis beror detta på grund av minskad köpkraft bland förstagångsköpare som blir mer drabbade av det nya amorteringskravet. Nu ska det bli intressant om försäljningen och priserna går upp innan kravet eller fortsätter gå ner.

Trots avtagande nedgångar är det fortsatt så är det rekordutbud på bostadsmarknaden. Som intresserad köpare framöver följer jag annonserna noga här i Uppsala och har observerat att i vissa områden finns det nu lika många lägenheter ute till försäljning som det sålts i området senaste året. Senaste veckan har kommit in 25 slutpriser på Booli medan det kommit in 100 nya annonser. Dessutom kommer året vara ett rekordår med hur mycket nyproduktion som kommer ut på marknaden och flera av de som köpt kommer vara i behov av att sälja sin gamla lägenhet. I och med detta tror jag inte vi sett slutet på nedgångarna ännu.

Bitcoin

Bitcoin har verkligen gått över till baissemarknad och har nu tappat 2/3-delar av sitt värde sedan toppen i december. Allt tyder nu tydligt på att vi haft en bubbla, vilket var ganska självklart i och med den eufori som skedde. Visst kanske det lyckas på sikt, men just nu sker det blodbad i Bitcoin och kryptovalutor, se nedan.

Det är också intressant att se vilka värden som ”skapats” och ”försvunnit” i Bitcoin och kryptovalutor. Som mest värderades alla kryptovalutor i likhet med alla Sveriges fastigheter. Nu efter nedgångarna har vi sett värden motsvarande Sveriges BNP som försvunnit. Så det har varit riktigt stora svängningar i dessa valutor. Det ska bli intressant och se om nedgångarna blir liknande som efter Bitcoin-bubblan under 2013-2014. Då gick Bitcoin ner med -80 % efterföljande året. Vi är redan ner -65 %, så det kan vara troligt att det kanske blir ännu värre denna gång.

Sammanfattning

Det har varit mycket upp och ner i olika tillgångsslag senaste åren och vi får se nu framöver hur det utvecklar sig. Även om det är roligt att allt går upp kan det vara minst lika intressant i en björnmarknad och det uppstår klart bättre lägen att hitta bra köptillfällen. Det viktiga är bara att ha en plan i förväg och inte ta för mycket risk. Samtidigt så är det viktigt att inte vara för pessimistisk, många kastar in handduken långt i förväg och missar också uppgångarna.

2018 kan komma att bli ett riktigt intressant år och vi får se om utvecklingen håller i sig. Jag har under åren utvecklat en fascination att studera stora svängningar i marknaden och hur man själv reagerar på dessa. Speciellt i Bitcoin där värdet kan dubblas eller halveras inom loppet av några veckor har det varit mycket intressant.

2 reaktioner på ”Bullmarknader som gått över till baisse”

 1. Hej och tack för ett bra inlägg jag hade missat.
  Relaterat till trend och MA200; hur ser du på följande i trendföljande strategier?

  Jag kör en ganska koncentrerad portfölj på tio innehav mot momentum och tio mot värde med overlay på samma trendregler som AA använder där jag gör en månatlig check och har 50% vikt på varje – detta idag på ett ISK.

  1) Vid lägen där jag är 50% eller 100% utanför börsen baserat på dessa regler, och medveten om att nedan fråga är beroende av hur länge man är utanför – vilket inte går att veta på förhand, är det ofta bättre att:
  – Ta ut pengarna – och lida av effekterna att byta skattemiljö
  – Ha kvar pengarna på ISK som likvider
  – Investera i något instrument för ränta; men där väl det blir lite halvjobbigt över tid sett till ISK-avgifter etc?
  – Någon annan skillnad med att köra KF när man vid tillfällen ”riskerar” ligga utanför?

  Fråga 2: Om man skulle vilja bredda samma strategi som ovan till exempelvis Norden; är det rimligt att ha en indexindikator per land eller förenkla till OMX Nordic PI eller motsvarande då dessa ändå tenderar att vara förhållandevis korrelerade? Tänker att det förstnämnda (per land) ger mer komplexitet och byten, medan det andra säkerligen kan vara en sämre indikator?

  Tack på förhand!

  1. Henning Hammar

   Hej!

   Intressanta funderingar. Gällande dina frågor:
   1) Det beror på hur länge man ligger utanför då man får skatta för varje insättning och alternativen att investera i. Kapitalunderlaget räknas som innehavet i slutet av varje kvartal plus insättningar genom fyra. Så om man tar ut hela kapitalet innan ett kvartalsslut och sen sätter in efteråt bör det ge samma skatteeffekt. Om man ligger utanför flera kvartalsslut blir det sen bättre. Det man kan göra är att ha kvar pengarna tills strax innan kvartalsslut och ta ut pengarna om det inte blir köpsignal igen.

   Sen får man ställa det mot eventuellt köpa en räntefond istället. Exempelvis har Spiltan Räntefond Sverige gett 1 % senaste året vilket inte är så pass mycket mindre än de 1,5 % som ISK kräver i dagsläget. Det är i alla fall bättre än likvider då man får ränta på pengarna.

   2) Jo, skulle säga OMX Nordic PI är bättre. I Börslabbets nordiska strategier är i stort sett fördelningen mellan antalet aktier i de olika nordiska länderna mycket likt den fördelning som de nordiska börserna har.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *