Investera aktivt efter egen analys

Att investera aktivt efter egen analys och slå börsen är något som många vill göra. Det finns en fascination i att bli nästa Warren Buffett och känna sig riktigt smart. Trots det är det få som lyckas att kontinuerligt slå börsen, men man kan via bloggar och sociala medier följa flera som lyckas göra det och med bra marginal. Man blir lite fascinerad av de som lyckas så bra och vid årsskiftet var det flera som delade sin utveckling som i vissa fall kan vara riktigt hög.

Det kan vara motiverande att se andras avkastningsgrafer och eggande. Kan de borde jag kunna. Men det kan också vara omotiverande. Om andra lyckas få så hög avkastning, varför kan inte jag?

För att sätta det i perspektiv tog jag fram lite statistik från Shareville som öppet delar användarnas portföljer. Det fanns totalt 23 600 svenska Shareville-portföljer med över 5 innehav. Av dessa hade ca 160 (0,7 %) över 100 % avkastning och 640 (2,7 %) över 50 % avkastning. Det innebär att man behöver vara bland topp-procenten för att fått så en riktigt hög avkastning. Troligtvis är det också många av dessa som hade tur och inte kommer ha samma utveckling nästa år, alternativt att det är portföljer som utgör ett nisch-sparande. Detta är också under ett år då man kunnat lägga 10 % av portföljen i Bitcoin och fått 100 % avkastning (de flesta portföljerna i toppen har just Bitcoin i portföljen).

Egna reflektioner

Under de senaste åren har jag på sidan av mina kvantitativa portföljer investerat aktivt i olika case. Det har varit intressant att göra för att få koll på företag och marknader, men också tidskrävande och utmanande. Under åren har jag minskat på mitt aktiva sparande och valde nu att sluta med det helt ett tag framöver.

För att sammanfatta överskådligt valde jag avsluta det på grund av följande punkter:

  • Tidskrävande. Dels tar det mycket tid. För att analysera ett bolag behöver man sätta sig in i deras årsredovisning, kvartalsrapporter och förstå deras affärsidé. Det kan vara skoj, men den tiden kan också spenderas på många andra värdeskapande aktiviteter. För att ge mervärde behöver den aktiva analysen också vara bättre än ett rent kvantitativt tillvägagångssätt. Visst kan det vara viktigt om man förvaltar en koncentrerad portfölj, men om man satsar endast någon procent av den totala portföljen i varje innehav som i mitt fall är det svårmotiverat.
  • Osäkerheter. Bra investeringar har jag märkt genom åren är oftast omgärdade av mycket osäkerheter. Ett av de bästa aktievalen jag gjort senaste åren var Oriflame och detta var under 2015 då ingen ville röra i bolaget. Ett av de sämsta aktievalen var att köpa H&M och som enligt alla var en självklar aktie. Men det gör det också svårt att köpa de aktier jag kollat på nu senast då det finns mycket osäkerheter kring dessa. Därmed är det helt klart enklare att köpa rent kvantitativt, eftersom man vet också i förhand att vissa kommer gå bra och vissa kommer gå dåligt.
  • Beslutsångest/god nattsömn. Att investera aktivt kan också ge upphov till många grubblerier. Jag har märkt att med systematiskt sparande bygger man upp en strategi och kör på det. Efter en tid så visar sig avkastningen och man är medveten om att det kan underprestera emellanåt. Investerar man aktivt vet man inte om det är man själv som har fel eller marknaden. Det gäller att ha riktigt bra koll på företaget man investerar i och dess verksamhet. Sen är det lätt att bli lurad av slumpmässiga beteenden som marknaden är full av.

Trots att det är kul att följa bolag, sektorer och känna sig ”smart” genom att göra aktiva aktieköp som drar till skyarna är det också något som kan vara riktigt svårt och tar tid. De flesta professionella analytiker arbetar heltid med detta och det är svårt att lägga tillräckligt med tid för att vara bra insatt. Dessutom tar det lång tid att lära sig för att bli riktigt bra och många av de som delar med sig på sociala medier har lagt 10 + år och tusentals timmar på att läsa på om bolag och branscher. Det tar en ganska lång tid att bli bra på det, liksom det tar med mycket annat.

Det jag jämför med är alltid att investera rent kvantitativt efter liknande regler som jag skulle investera efter aktivt. Det är intressant att så många jämför sig med index när man egentligen är införstådd i de olika felprissättningarna på marknaden och att man skulle kunna använda dem rent mekaniskt. Om man i stort sett skulle kunna uppnå samma resultat med en timmes arbete varje år som med flera hundratals timmar är ju den förstnämnda mer motiverbar. Också har vi människor svårt att slå enkla modeller, även proffsen, vilket gör att kvantitativa strategier tenderar att slå 98-99 % av investerarna över tid. Därför ser jag det som svårt att motivera att investera aktivt efter egen analys.

Roligt nog är det också just detta som är den stora anledningen till varför det fungerar bra att investera kvantitativt. Dels av de stora svårigheterna med just analysarbetet och att förutsäga framtiden. De flesta litar inte heller på en ”enkel” modell, speciellt eftersom analys-arbetet är så svårt. Man känner större trygghet i en analytiker som kan allt om företaget än en lista av aktier genererat från en strategi. Däri ligger också möjligheterna för den kvantitativa investeraren då det är en underutnyttjad nisch.

Analysera utan att ta aktiva beslut

Att inte investera aktivt efter egen analys behöver inte heller betyda att man slutar följa företag och dess branscher. Själv kommer jag att fortsatt läsa på om bolag och dess underliggande verksamheter, men utan kravet på att vara fullt insatt och investerad. Dels är det intressant att läsa på om de bolag som finns i de kvantitativa strategierna och dels om bolag som lyckats historiskt. Apple, Amazon, Facebook, Netflix och Tesla är ju alla exempel på riktigt intressanta företag som lyckats men där det kan vara svårt att hitta en egen edge. Det kan också vara intressant att kolla på de bolag som lyckats bäst senaste 3-5 åren på Stockholmsbörsen. Det är intressant att se vilka som det är som tjänar pengar i dagens ekonomi och hur det påverkar ekonomin framöver.

För min egen del ligger beslutsfattandet nu i de kvantitativa strategierna. Det är skönt då jag vet att de är utifrån sunda principer som investerare framgångsrikt implementerat i årtionden. Att läsa på om de bolag man äger via strategierna är fortfarande utvecklande och intressant, speciellt är det kul att veta vad man äger, även om man investerar kvantitativt. Många gånger när marknaden agerar kortsiktigt kan det vara bra att gå tillbaka till rapporterna från bolagen och se att deras verklighet inte ändrats avsevärt.

Över tid kommer man också lära sig se mer vad det är som fungerar och vad som inte gör det. Det känns som de mesta har fungerat bra de senaste åren då vi är i högkonjunktur. Det ska bli intressant att se vad som överlever nästa lågkonjunktur och björnmarknad. Efter en tid är jag kanske villig att testa på att investera aktivt igen men det kan ta några år till dess.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *