Årsrapport 2017

Nu har 2017 passerat och det är dags att följa upp utvecklingen i min portfölj. Året har utvecklat sig som ett ganska normalt börsår och det har inte varit lika turbulent som det var under 2015-2016. Portföljen är nu nästan enbart investerad i systematiska strategier och kommer vara ännu mer så efter årsskiftet. För att se tidigare års rapport se detta inlägg.

Svenska aktieportföljer

Årets utveckling för de svenska aktieportföljerna:

Utvecklingen för de individuella portföljerna är:

  • Sammansatt värde: 14,74 %
  • Trendande värde: 3,96 %
  • EV/EBIT: 1,36 %
  • EV/EBIT + momentum: 14,67 %

Portföljerna har gått något sämre än index i år som slutade på 9,47 %. Detta till skillnad mot förra året där de gick klart bättre. Men i helhet har de utvecklats sig någorlunda som index. EV/EBIT har haft sämst utveckling och sammansatt värde har haft bäst. Det illustrerar att enskilda portföljer kan ha ganska skild avkastning enskilda år och vikten i att ha flera strategier.

Avkastningen sedan start är följande:

Nu är det tre år sedan jag startade investera kvantitativt enligt dessa strategier. Vid årsskiftet kommer jag att gå över till att enbart investera efter Börslabbets strategier. Det innebär att EV/EBIT och EV/EBIT + momentum byts ut mot Trendande värde och Trendande kvalitet. Uppdatering och mer information kommer snart.

Globala aktieportföljer

Utvecklingen för de globala aktieportföljerna är:

Utvecklingen för de individuella portföljerna är:

  • Globalt trendande värde: + 17,20 %
  • Net-nets portfölj: + 11,37 %
  • Globala ETF:er: + 15,06 %

I jämförelse har en global indexfond (ex SPP Aktiefond Global) gett 11,76 % i avkastning. Det innebär att de globala portföljerna har gått några procent bättre än index i år. Framöver kan det bli så att det inte går att göra mer insättningar i den globala ETF-portföljen på grund av MiFID som gör att bankerna inte får sälja utländska ETF:er. Vi får se om någon löser det.

Utvecklingen sedan start är följande (exkl ETF:er):

 

Taktiskt tillgångsallokering

Den taktiska delen som är investerad via ETF:en GMOM har utvecklat sig något sämre än de globala marknaderna och är upp + 18,06 % i USD vilket blir + 6,1 % i SEK. Utvecklingen för året visas nedan:

 

Summering

Totalt har alla aktieportföljer tillsammans gett en avkastning på 15,41 %. Utöver dessa portföljer ligger 10 % i kontanter och 5 % i guld. Guld har gått upp med 1,9 % i SEK i år. Det innebär att den totala utvecklingen för portföljen är 0,55 x 15,41 % + 0,3 x 6,1 % + 0,1 x 0 % + 0,05 x 1,9 % =  10,4 %. Det är i linje med index i år, vilket är en helt okej avkastning med tanke på den lägre risken i portföljen och jämför vi med 50 % aktier och 50 % obligationer som har liknande risk är avkastningen för detta 5,29 % för året. Sedan 2015 har avkastningen varit följande:

 

Nu får vi se hur den går kommande året. I och med att utländska ETF:er förbjuds så gäller det också att hitta en ersättning för taktisk tillgångsallokering. Som det är i dagsläget lutar det åt att använda Dual momentum som jag använt tidigare. Ska testa och se lite på vad det finns för alternativ.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *