Investera sin egen tid

Vi har alla begränsad tid och en viktig del i livspusslet är att bestämma vad man ska göra med sin egen tid, närmare sagt hur man ska investera sin egen tid. Jag har funderat en del på det under senaste åren i och med att man gått över från att vara student till att arbeta på heltid. Speciellt som doktorand i ett teoretiskt ämne har man också en enorm flexibilitet i min egen tid och kan bestämma mycket hur jag själv vill spendera denna. Frågan i hur man ska spendera sin egen tid kommer också upp i form av det som många vill inom bloggarvärlden, genom att bli ekonomiskt oberoende. Vad ska man göra med tiden om man har full valfrihet?

Jag har läst och lyssnat på mycket om just hur framgångsrika personer har gjort för att lyckats, dels för att få inspiration och dels för att få idéer vad man själv kan göra. Två podcast som jag kan rekommendera för just detta ämnet är ”Invest Like The Best” och ”The Investors Podcast”, båda två riktigt bra podcast som jag anser är väl investerad tid att lyssna på. Det som varit igenkännande för flera av de som lyckats bra är att de spenderat enormt mycket tid till att lära sig nya saker, läsa böcker och att utveckla sig själva. Några exempel på personer som lyckats väldigt bra på börsen, t.ex. Warren Buffett, Charlie Munger och Ed Thorp, är att de nu fortfarande i 80-årsåldern är aktiva med att lära sig mer, förstå sig på nya saker och utveckla sig själva. Att tänka och reflektera är en oerhörd resurs.

Som forskare märker man också att många av de som är framgångsrika inom forskningsvärlden är just de som är hängivna, läser regelbundet, bearbetar informationen och skrider till verket. Det som jag slagits över är att de som det går bra för är oftast de som har en ordentlig struktur och systematiskt genomför alla steg. Samma gäller också de som lyckas bra inom finans, intressanta där är att oftast inkluderar litteraturen mer än bara ämnesspecifika saker, utan också ämnen i personlig utveckling, ledarskap och filosofi. Jag har fått enormt mycket mer än bara kunskap om finansmarknaderna efter jag satt mig in i finanslitteraturen och finansvärlden.

Det är alltid en avvägning i tid mellan förberedelse, att lära sig mer och att verkligen utföra själva arbetet och handlingen. Det är något som vi forskare dras med hela tiden, då man behöver vara ordentligt påläst för att utföra forskningen, men också spendera tid på att utföra själva forskningen. Samma är det när det gäller att investera och en stor anledning för att jag inte investerar aktivt längre, då det tar för mycket tid i form av förberedelse. Det är en av de viktiga komponenterna man måste tänka på när man investerar, och om tiden är mer värd att lägga på annat håll.

Att satsa på sitt eget jobb eller starta ett bolag kan för många vara en vettigare investering än att försöka att bli börsproffs. Trots det gynnar det en enormt mycket att läsa på om börsen och diverse företag. Jag tror verkligen på det som Warren Buffett sa om att han är en bättre investerare på grund av att han är företagare, och bättre företagare för att han är investerare. Att förstå företag från synpunkten som investerare och som företagare är extremt gynnsamt.

Utöver den tid som man investerar i sig själv och sin utveckling kommer också självklart in all annat i livet, som släkt, vänner, familj och så vidare. Jag har försökt minimera slösurfande, onödigt bloggläsande och TV-tittande till förmån för mer värdefulla aktiviteter med släkt och vänner. Att prioritera sin hälsa är ju också riktigt viktigt.

Hur investerar du din tid? Har du några konkreta tips?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *