Svordomar i utdelningskyrkan

Senaste åren har intresset för utdelningsinvestering verkligen exploderat. Det låter som en riktigt bra idé; köp aktier som kan ge ut bra med pengar och sedan växa utdelningen allt eftersom. Däremot känns det som att många tar en större risk än vad de tror när det kommer till just utdelningsinvestering och vet inte riktigt vad de ger sig in i. Många har en stor andel av sina pengar i just utdelningsaktier, vilket kan vara en riskfylld strategi.

Det som oftast lurar in folk i detta säkra tänkande är en långvarig tjurmarknad. När det kommer till utdelningar har det faktiskt varit en närmare 40-årig tjurmarknad, då räntorna nu sjunkit i närmare 40 år. Relationen är att en ränteliknande tillgång blir mer värd när räntan sjunker, eftersom den underliggande räntan oftast ökar. Därmed har utdelningsaktier blivit klart dyrare och från att vara billigare än börsen i övrigt nu blivit dyrare än börsen i övrigt.

Den stora faran som jag ser är nästa börsfall. Om man investerar ca 50 % av sin lön för att leva på utdelningar framöver kommer det smärta mycket vid nästa börsras om sin förmögenhet halveras. Det är också då de flesta får panik och säljer av, för vad säger emot att det inte ska fortsätta ner? Utdelningar kan sänkas, bolag kan gå i konkurs etc. Finns också risk för systematiska faktorer som under finanskrisen. 

Jag tror att för många skulle det vara istället bättre att äga en bred diversifierad portfölj, som t.ex. den RikaTillsammans skriver om eller Golden Butterfly. Båda ger en stadig avkastning och är mycket säkrare som pengamaskin än en investering i enbart utdelningsaktier. Dessutom kan man välja om man så vill att investera sin aktiedel i just utdelningsaktier. Det är oftast en bra mental fördel att veta vilka aktier man äger och simpla regler är oftast det som slår börsen. Kombinerar man utdelningarna med några värdemått, så som lågt P/E eller liknande kommer det skapa bra avkastning över tid.
Det jag rekommenderar till släkt och vänner är helt enkelt en diversifierad portfölj. Bästa är att kolla in Portfoliocharts och välja någon som passar. En nära vän till mig har sparat ihop över en halv miljon på 5 år utefter de simpla principer som RikaTillsammans lagt fram med 70 % i indexfonder och 30 % i räntor. Det skulle jag säga är en riktig pengamaskin med inte allt för hög risk.

Vad tror ni om utdelningsinvestering? Kommer utdelningsinvestering gå dåligt framöver eller kommer trenden fortsätta?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *