När värdestrategier underpresterar

Ibland måste man vara beredd att ens värdestrategier kan underprestera marknaden. Speciellt de som satsar på rent värde, eftersom de oftast kan köpa in sig i så kallade fallande knivar. Senaste två månaderna har inte varit underbar för min amerikanska värdeportfölj och den har gått ner med -17 % sedan toppen den 18:e juli (tills dess var den upp +42 % i år). Mycket är på grund av den nedgång som skett i oljerelaterade bolag som den ligger tungt investerad i, då dessa är bland de billigaste på marknaden. Urvalskriterierna är Value composite + F-score i USA och trots den extra kollen på kvalité har inte skyddat mycket mot nedgång senaste tiden.

Det är här man måste fundera på varför man investerar i en sådan strategi, så att man inte ger upp så lätt. Fortsatt är aktierna i portföljen bland de billigaste på marknaden och visar potential till uppsida. I dagsläget är det en allmän baisse i råvarurelaterade bolag, efter en tidigare uppgång. Förr eller senare brukar det vända.

Däremot kan man också ta lärdomar från sådana här nedgångar. Man kanske inser att det är för koncentrerat att ha 10 aktier i portföljen (som i detta fall), vilket gör att vissa branscher blir överrepresenterade (hälften av aktierna i detta fall är i oljeservice och shipping som fallit). För att undvika köpa fallande knivar så kan man också lägga till en momentum-komponent i strategin, så kallad trending value, vilket minskar nedsidan och oftast ökar avkastningen. Hade jag investerat efter value composite + momentum hade det inte allt varit ett lika stort fall. Men också visar detta på innebörden i att ha flera portföljer, de andra portföljerna har gått upp under samma period.

För att jämföra den nuvarande portföljen (value composite + F-score), med simpelt value composite och trending value har jag skapat en bevakningslista. Det ska bli intressant att se utvecklingen till ombalansering nästa år.

Mer läsning:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *