Kvantitativa portföljerna firar 1 år

Nu i senaste månadsskiftet firar de kvantitativa portföljerna 1 år. Det var för ett år sedan som jag gjorde en riktigt make-over i portföljerna efter att mitt tidigare system inte funkat som det ska. I och med detta breddade jag portföljerna att totalt ha fem portföljer som köpte aktier efter kvantitativa mått på den svenska börsen och skapade på så sätt min egen kvantfond eller mekaniska fond.

Idéen är simpel. Investera i de billigaste aktierna med och utan momentum på Stockholsmbörsen. Gör ingen djupare analys utan använd flera olika strategier för att sprida riskerna. Efter detta första år kan jag säga att jag är riktigt nöjd med resultatet och att portföljerna har verkligen gjort det de varit ämnade för. Portföljerna är upp 35,58 %, vilket innebär att de slog alla Sverigefonder och 99 % av alla fonder (guld och brasilienfonder hade bättre utveckling). Dessutom så har det verkligen skiljt i avkastning mellan de olika strategierna och den har skiljt mellan 25-45 % för de olika portföljerna. Värdeportföljerna har gått bra vissa perioder, medan de med momentum har gått bra andra perioder.

Nedan är utvecklingen senaste året:

Följande är avkastningen hittills för varje portfölj det senaste året:

Magic Formula + 44,89 %
EV/EBIT + 34,07 %
EV/EBIT + momentum + 40,68 %
Value Composite + 26,63 %
Value Composite + momentum + 30,11 %

Som syns ovan så har de olika kombinationerna av EV/EBIT (tre översta) gett bäst resultat. Helt enkelt har folk velat köpa billiga vinster i form av EBIT. Men en stor anledning är också att de portföljerna hade en tur att ha med Lucara Diamond under olika perioder, vilken har gått upp med + 160 % senaste året. Hade det inte varit för Lucara hade avkastningen för de flesta strategier varit ganska lika.

En annan stor drivande faktor för senaste året är den bra utveckling som skett i mid cap-index. Det indexet är upp 40 % på ett år. På grund av detta har också flera av portföljerna roterat in i large cap, som nu har fler bolag som är billigare än de i mid cap.

Det ska bli intressant att se vad som kommer att ske kommande år. Kvantitativa portföljer brukar historiskt slå index 70-80 % av enskilda år, så nästa år kan det vara ett av de åren de inte lyckas. Sen kan det också bli att småbolagseffekten kommer vara den omvända nästa år, med tanke på den bra utvecklingen senaste året. Oavsett vad så har det senaste året visat att man verkligen kan slå index med simpla modeller (samt de flesta fonderna).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *