Se börsfallet i vitögat

Igår såg vi ett av de största börsfallen på Stockholmsbörsen på de senaste 30 åren och dagens fall hamnar i klass med fallet 1987 och 11:e septemberattacken. Det har varit en otroligt intressant dag och efter att ha studerat mycket om börsfall och börspsykologi är det extra intressant att se börsfallet i vitögat. Trots det stora fallet så är detta börsfall inte det största vi sett de senaste året.

Vi kan säga att hittills denna björnmarknad har vi sett tre större fall, en i maj-juli, en i augusti-september och en i december-februari. Det första fallet bjöd på -11 % nedgång i OMXS30, det andra på -15 % nedgång och det tredje fallet på -18 % nedgång. Än var vi med gårdagens fall endast ner -10 % i detta börsfall så det kan fortsätta en bit till för att matcha föregående fall.

Denna björnmarknad har jag valt att verkligen stirra börsfallen i vitögat när de sker. Det är allmänt känt att nya investerare börjar när allt är på topp och sedan hoppar av när det ser allt mörkt ut. Speciellt dagar som denna blir därför viktiga mentala hinder att överkomma och känna att man bör klara av, speciellt om man tänker vara långsiktig på börsen. Själv började jag spara i fonder våren 2008 och fick genomlida ett fall på -50 %. Intresset fick då verkligen en törn och det dröjde tills 2014 innan intresset väcktes på nytt.

Trots gårdagens nedgång och det senaste årets nedgångar så ser jag fortfarande faror vid horisonten. Själv har jag svajat lite från att vara bull/bear denna höst, då det är mycket som visat på båda hållen. Däremot har jag ändå inte tyckt att vi riktigt varit i en full bear market än; vi har inte fått en lågkonjunktur som brukar ske samtidigt som en bear market, S&P 500 är endast ner -6 % och småbolagen är också upp senaste året. Både S&P 500 och svenska småbolag var uppe nära all-time-high i början av juni. Så än har många inte upplevt en björnmarknad.

Det är något som generellt skett det senaste året, ganska olika avkastning i olika marknader. Värdeaktier har gått ner i USA och är nu nere på -27 %, mätt i ETF:en QVAL som investerar i de billigaste amerikanska bolagen efter EV/EBIT. Detsamma för svenska OMXS30 som också är ner -27 %. Hela världen exklusive USA är nu ner -24 % i dollar räknat och de billigaste börserna är ner -34 %. Däremot är då i motsatts S&P 500 och svenska småbolag knappt ner något.

På grund av de stora nedgångarna har det fått mig att ändå tycka att det finns fyndlägen i marknader som amerikanska värdebolag och internationella börser. Däremot så är den amerikanska marknadens höga värdering fortfarande skrämmande och det känns som att så kallad ”mean reversion” bör snart verka. Vi befinner oss i ett ganska likt läge som första halvåret 2008, med fallande globala börser men S&P 500 fortfarande stark och ännu ingen större börsnedgång. Tyvärr kommer också ett framtida fall i S&P 500 dra ner övriga börserna med sig vilket gör att jag ändå tror att vi kan komma se ytterligare nedgångar framöver. Om det kommer bli lika blodigt som under finanskrisen är frågan, men kollar vi tillbaka så var utvecklingen mellan sommaren 2007 – sommaren 2008 lika lugn som den varit nu under sommaren 2015 – sommaren 2016.

För den som vill läsa mer om finanskrisen och läget innan dess bör läsa boken ”Value Investing” av James Montier. Boken är uppbygd runt ett antal artiklar han publicerade under året 2007 – 2008 där han skrev mycket om att värde har gått dåligt och bör gå upp, medan tillväxtmarknader och råvaror bör gå ner. Han fick rätt och värdeaktier gick upp + 100 % under 2009 medan tillväxtmarknader och råvaror brakade ner i botten under finanskrisen. På samma sätt är nu värde, tillväxtmarknader och råvaror billiga, medan S&P 500 och svenska småbolag är dyra. Vi kan mycket väl se liknande utveckling nu framöver, men notera, i det läge vi befinner oss nu fick man under 2008 uppleva fall på nästan 50 % till. Det får en att bli lite sugen att vara lång värdeaktier och kort S&P 500, se mer om detta i nästa inlägg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *