Genomgång av 15 olika net-nets

Ett problem jag insett med att investera i net-nets är att många tenderar att brista på vissa punkter. Dels finns det många net-nets där ute som är kinesiska och därmed har balansräkningar som är tvivelaktiga (det finns vissa bra kinesiska net-nets). Det kan också vara så att de har varit inblandade i bedrägeri eller så, eller så brister de i andra kvalitetsaspekter. Net-nets är generellt riktigt usla bolag och det finns en anledning till att de handlas till ett pris under likvidationsvärde. För att komma runt dessa problem har jag skapat en checklista som är följande:

Checklistan för net-net:

 • F-score 5 eller över
 • Låg belåningsgrad (<30 %)
 • Bra ratio mellan omsättningstillgångar och kortsiktiga skulder
 • Lågt pris till NCAV (< 66 %)
 • Tidigare pris över NCAV senaste 5 åren
 • Tidigare gått med okej vinst
 • Stabilt antal aktier
 • NCAV minskar inte drastiskt (-30 % eller mer per år)
 • Icke-kinesiskt
 • Har försäljning
 • Inte inblandat i bedrägeri

Extra kriterier:

 • Insiders äger stor del
 • Insiders köper aktier
 • Mycket likvider
 • Lågt P/E-tal
Jag har nyligen kollat på en mängd net-nets i USA för att se om de kvalar in i portföljen. I dagsläget återfinns där följande net-nets; G Willi Food, Addvantage Technologies, Richardsson Electronics och Sears Hometown. Jag har valt att köpa de 10 net-nets av bäst kvalité som jag hittar i Nordamerika i dagsläget och uppdatera en gång per år. Eftersom jag redan har 4 så innebär det att hitta 6 till. Dessa kommer sedan att behållas i ett år framåt för att sedan ses över och då bytas ut mot de 10 net-nets av bäst kvalitet just då. Totalt investeras en femtedel av mitt aktiesparande i denna portfölj. Hade turen att göra det innan Brexit eftersom många svenska bolag byttes ut mot dessa USD net-nets. Alla innehav visas under fliken ’Innehav’. 

Att köpa

AG&E Holdings
Handlas till 70 % av NCAV med F-score 6. Uppfyller alla kriterier ovan, även om de har lite väl hög burn-rate av sitt NCAV. Däremot är nästan alla omsättningstillgångar kassa vilket visar på kvalitet. Helt klart köpvärd.
Bri-Chem
Handlas till 31 % av NCAV med F-score 6. Lite hög belåningsgrad på 50 % men annars ser allt bra ut. Låg värdering men inte så likvid aktie.


Deswell Industries
Handlas till 60 % av NCAV med F-score 6. Uppfyller kriterierna ovan och är helt okej, läs gärna Värdebyråns och Cigarrfimpars inlägg om denna.


Emerson Radio
Handlas till 30 % av NCAV med F-score 7. Allting ser bra ut i denna net-net men ledningen och storägarna har varit inblandade i bedrägeri. Den låga värderingen och höga F-score motiverar ändå till köp.

McCoy
Handlas till 71 % av NCAV med F-score 4. Allt ser bra ut men lågt F-score. Se gärna Värdebyråns och Cigarrfimpars inlägg om denna.

Taitron Components

Handlas till 54 % av NCAV med F-score 7. Okej bolag men har inte handlats över NCAV på 5 år. Däremot finns det vissa tecken som visar på vändning då förlusterna minskat de senare åren. Motiverar till köp för eventuell vändning.

Net-nets som inte kvalade in:


Allied Healthcare Products
Handlas till 44 % av NCAV men har bara F-score 3. Uppfyller alla kriterier ovan och har högt insiderägande vilket är positivt, men tyvärr lågt F-score.

Beazer Homes
Handlas till 41 % av NCAV med F-score 6. Däremot har de hög belåningsgrad på 74 % och det mesta av deras omsättningstillgångar är byggprojekt, alltså hus och land. Hög belåning och tveksamt realisationsvärde av omsättningstillgångar gör att jag avstår. Dessutom har de varit inblandade i bokföringsbedrägeri för 10 år sedan.
CDI Corp
Handlas till 95 % av NCAV med F-score 8. Är besviken på att jag inte köpte denna när den handlades på nära 60 % av NCAV. Allting står rätt till, men de handlas lite väl högt i relation med NCAV. Trots det kan de fortfarande vara intressanta för köp.
Echelon Corporation
Handlas till 80 % av NCAV med F-score 4. Uppfyller alla kriterier förutom F-score och rabatt till NCAV.

Giga-Media

Handlas till 47 % av NCAV med F-score 5. Uppfyller alla kriterier men är Taiwanesiskt med aktivitet i Kina. Trots det helt okej, vilket motiverar köp.
Rubicon Technologies
Handlas till 42 % av NCAV med F-score 2. Förlorar NCAV med 33 % i årstakt, går med stora förluster och har undanhållit information från aktieägare vilket gör att de nu är i en rättslig process. Inte direkt tecken på kvalitet, så undviker denna.

Support.com
Handlas till 70 % av NCAV med F-score 3. Uppfyller alla kriterier förutom F-score på listan ovan. Intressant men avvaktar på grund av lågt F-score.
TSR
Handlas till 90 % av NCAV med F-score 7. Okej bolag som vänt förlust till vinst. Däremot lite för liten premie till NCAV.

Transworld Entertainment

Handlas till 90 % av NCAV med F-score 3. Låg premie mot NCAV och låg F-score. Annars hög insiderägande.

2 reaktioner på ”Genomgång av 15 olika net-nets”

 1. Hej Henning!

  Gillar verkligen din blogg!

  Har blivit sugen på att testa denna strategi, men det har dykt upp lite frågor.

  Vad menar du med ”Har försäljning” och ”Stabilt antal aktier”. Är det inga nya emissioner du menar då?

  1. Hej!

   Kul, det kan vara bra att testa nu efter nedgångar på marknaden och i värdeaktier specifikt. Själv har jag valt att avsluta denna portfölj till fördel för att investera rent systematisk i värdeaktier genom sammansatt värde och trendande värde mest för att det är enklare: https://investerarfysikern.se/portfolj-och-utveckling/

   Har försäljning innebär att de alltså har försäljning i företaget. Det finns många prospekteringsbolag och läkemedelsbolag som klassas som net-nets och dessa vill man undvika. Stabilt antal aktier är just inga nyemissioner som du säger.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *