Hur långt har vi kvar av björnen?

I januari i år skrev jag två långa inlägg om hur en kommande björnmarknad kan se ut utifrån tidigare björnmarknader; Hur kan en kommande björnmarknad se ut och Senaste björnmarknadernas utveckling. Nu ca ett halvår senare har vi börser på ungefär samma nivå som då.

Från det första inlägget kan man dra slutsatsen att under 1950-1990 så såg man som mest fall på 20-35 % ca 1-2 gånger per decennium, men då inflationen var hög så innebar det större fall reellt sett. Efter dess har vi sett fall på 40-70 % ungefär var sjunde-tionde år. Kollar vi på längden av fallen så var det flera som pågick i 2-3 år, med speciellt nedgången under 90-talet som lång och ryckig (se nedan).

För S&P 500 har vi sedan 50-talet sett tre nedgångar på – 20-30 % och tre nedgångar på runt – 40-50 %, vilka flera av dessa också pågick under ca två år.

Hur långt vi har kvar av denna nedgång är därmed svårt att säga. Vi är nu 14 månader in i denna och nedgången är totalt ca -20 %. I USA är det svårt att säga då vi befinner oss i nästan nivå med toppen för ett år sedan. Ännu har vi inte sett någon direkt lågkonjunktur som oftast brukar ske med större nedgångar och kommer en sådan så fortsätter troligtvis nedgångarna. Kollar vi senaste cyklerna så inleddes en lågkonjunktur först under början av 1991, 2001 och 2008, ca ett år efter att börsen hade gått ner. Nu har vi passerat ett år och vi är ännu inte inne i någon lågkonjunktur, vilket gör att det är svårt att säga mycket om framtiden.

Själv tror jag att vi inte sett det sista av björnen än, utan mycket väl kan se ytterligare nedgångar och kanske en lågkonjunktur. Däremot så behöver inte det innebära att det bästa alternativet är att skydda sig för ytterligare börsfall. Jag gjorde ett test där man med 200 000 kr investerat i index nu befann sig i ett läge som i dag, men under finanskrisen. Helt enkelt; ett år efter toppen och med en börs ner -20-25 %. Därefter hade man två val; gå på MA200 regler eller ligga fortsatt investerad. Utöver det sker ett månadssparande på 5000 kr per månad. Nedan visas resultatet:

Man kan se att en person som gick ur efter MA200 tjänade bäst på det och var + 5 % mot den andra. Sparkapitalet för den fullinvesterade minskade endast till 160 000 kr och efter krisen dubblades det på ett år. Så skillnaden är inte så stor, även om finanskrisen var en av de större fallen vi sett på nästan -60 % här i Sverige. Också efter IT-bubblan var utfallet liknande. Och resultatet ovan är förutsatt att en nedgång kommer vara lika brutal som de senaste två.

Vad tror ni? Hur kommer denna björnmarknad fortsatt utveckla sig? Är ni investerade eller inte?

4 reaktioner på ”Hur långt har vi kvar av björnen?”

  1. Alltid fullinvesterad. Numera försöker jag hålla mig slaviskt till mina tre investeringsmodeller, DualMomentum, Avkastning och TrendingValue. Jag inbillar mig efter allt jag läst och försökt ta in om investeringar, att det går ALDRIG att förutse vad som ska ske så håll dig till planen – OAVSETT björn/tjur/kanin eller annan fabel!
    Och fortsätter man som du beskrev i inlägget att månadsspara, så blir påverkan ännu lite mindre. Så för egen del, är det bästa att bara blunda och köra vidare… 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *