Taktisk tillgångsallokering – månadsuppdatering

Månaden är slut och det är dags att kolla allokeringen framöver. Börsen har gått mer eller mindre sidledes senaste månaden och vi är nu 1 år sedan börstoppen. I stort sett ligger ingen portfölj i aktier och de mesta är investerade i räntor.

Kollar vi in Dual momentum för Sverige och Global ligger de båda i räntor, även om det var nära igen att GEM skulle gå in i aktier. Vi får se nu hur utvecklingen blir framöver, men i den svenska modellen ska det ganska mycket till innan den går in i aktier.

För aggressiv global tillgångsallokering ligger den i guld, internationella obligationer och REIT:s. För mer info kolla in senaste uppdateringen på Investingforaliving.us.

En sak jag noterat på sista tiden är att Paul på Investingforaliving.us får lite olika resultat för Antonacci GEM jämfört med mig. Skillnaden ligger dels i hur man räknar ut ett årsavkastningen där jag oftast tar den 29:e till 29:e om månaden slutar den 29:e, medan Paul mäter utvecklingen från den första månaden efter till den sista innevarande månad. Andra skillnaden är också att vi använder oss av olika ETF:er, vilket kan ge lite annorlunda resultat. Båda sätten funkar, det viktiga är att man bara bestämmer sig för vilket sätt man ska följa.

Sen dual momentum gav säljssignal i slutet av januari i år har faktiskt börsen gått ganska bra. I Sverige har börsen gått upp med 3-4 % sedan dess och den MSCI global med 0,5 %. I USA har börsen gått mycket bättre och är upp 6-7 % sedan säljsignalen, vilket har återigen gjort att det blivit liknande sicksack-mönster som i höstas vilket inte är det bästa för en taktiskt strategi. Det är viktigt i sådana här tillfällen att komma ihåg främsta syftet med en sådan strategi, att skydda sitt kapital, och att det lite då och då kommer leda till några dåliga affärer. Nedan visas utvecklingen för mitt pensionssparande hos Avanza där jag applicerat Sverige/Global i momentum.

Notera att jag i höstas försökte överlista reglerna och gick på amerikanska signalerna i portföljen vilket gav klart sämre avkastning. I och med detta har portföljen gått 8 % sämre än index, vilket innebär att ett krävs ytterligare börsfall för att den ska komma ikapp. Om det kommer en uppgång på 15-20 % kommer modellen ge köpsignal igen vilket ytterligare kommer förvärra den relativa avkastning. Vad som kommer att ske kan endast framtiden utvisa.

2 reaktioner på ”Taktisk tillgångsallokering – månadsuppdatering”

  1. Hej och tack för bra blogg! Sitter och väntar på investeringssignal till dual momentum som jag tänkte följa både för svenska och amerikanska marknaden. Vad tror du om en dual momentum portfölj för svenska smallcap? XACT har ju nyligen kommit med en ETF för carnegie small cap index som ju skiljer sig lite från de större indexen och avkastat bra senaste åren. Skulle du vara intresserad av backtest på det? 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *