Diversifiering i en pengamaskin

I detta inlägg tänkte jag gå igenom vikten av diversifiering och speciellt i ett sparande som ska leda till passiv inkomst och som man inte vill lägga ner så mycket tid på. Standardrådet i svensk finansmedia är att spara allt på sikt i aktier och det mest populära för diverse aktiebloggare är att sätta ihop portföljer av stabila bolag som i stort sett avkastar som index. Det finns ett problem med detta och det är ganska stort. Låt oss säga att du lever på en fix summa av avkastningen av ditt kapital, 4 % brukar vara standard, vad kommer då hända om börsen kraschar och värdet på din portfölj halveras? Ska du då ha halva inkomsten, behöver du ta ett jobb eller hur ska du göra då? Eller vad händer om du slitit ihop 5 miljoner och precis ska leva på detta och plötsligt kraschar börsen med 70 %, vad säger att du inte kommer att drabbas av panik som alla investerare gjort innan dig? Det finns en bättre lösning på det hela, nämligen diversifiering, och det är vad jag tänkte gå igenom i detta inlägg. All data nedan är tagen från sidan Portfoliocharts.com.
Detta inlägg handlar om två sätt att investera på, båda har gett historiskt sett 5,8-5,9 % per år i realavkastning vilket betyder 9-10 % med inflation sedan 1972. Ena är att ligga helt investerad i den amerikanska aktiemarknaden och den andra om att ha följande fördelning:
Golden Butterfly Portfolio
  • 20 % S&P 500
  • 20 % Amerikanska småbolag
  • 20 % Långa obligationer
  • 20 % Korta statspapper
  • 20 % Guld
En annan viktig sak att notera är att Golden Butterfly endast investerar 40 % i aktier, vilket också betyder att man endast lider av risken att underprestera aktieindex i 40 % av portföljen än i 100 % av portföljen om man förvaltar portföljen själv. De flesta aktiesparare tenderar tyvärr att underprestera index, men med sunda aktiestrategier så går det att överprestera. Oavsett går det att investera aktivt i aktier även om man har 40 % av portföljen i aktier jämfört med 100 %. 
Nedan visas avkastningen för de två portföljerna under olika perioder och intervall, den med 100 % i aktier och den diversifierade portföljen. Första visar för den portfölj som är helt investerad i aktiemarknaden och det det syns att medelvärdet är runt 6 % i realavkastning för portföljen och att det konvergerat mot det efter 30 år. Däremot visar det att skillnaden på max och min är enorm. Under vissa perioder så har man fått lida 13 år av negativ realavkastning och detta är inte medräknat 30-talskraschen som var ännu värre. I jämförelse har Golden Butterfly endast gett negativ realavkastning i två år i rad och redan efter 10 år har den på samma sätt konvergerat mot 6 % i realavkastning (notera skillnaden i axlarna). 

Många i bloggosfären har som mål att bli finansiellt oberoende och få en passiv inkomst alternativt spara till en pension. Om vi kollar nedan så visas hur snabbt det går att få ihop en inkomst om man sparar 50 % av sin totala inkomst. Beräkningen räknar helt enkelt ut hur lång tid det tar innan 4 % av kapitalet (utdelningar eller vad det nu är) är lika mycket som 50 % av sin inkomst förutsatt olika startår. Som syns tar det mellan 11 och 22 år för det att hända med sin investering på aktiemarknaden. För Golden Butterfly tar det mellan 12 och 14 år att det ska hända. Detta med 44 års data av olika perioder som haft väldigt olika förutsättningar för aktier, obligationer och guld. Att veta att man kan gå i pension efter 12 till 14 år om man sparar så pass mycket som 50 % av inkomsten är en riktigt bra fördel mot den osäkra period som en investering i endast aktier ger.
Nästa del är sen när man väl går i pension eller börjar leva på sitt kapital, hur kommer det då gå att ta ut pengarna? Nedan visas två grafer för utvecklingen skulle varit om man tagit ut 4 % av kapitalet i 30 år framåt. I ett flertal fall är utvecklingen så pass låg att efter 15-30 år efter man börjat ta ut pengarna skulle man ha mindre än när man börjat. Det innebär att i dessa fall skulle man troligtvis varit tvungen att börja jobba igen eller liknande. Å andra sidan hade man tur och gick i pension på 80-talet då den bästa tjurmarknaden genom alla tider började så kunde man 4-7 faldiga sitt innehav. I jämförelse så ger Golden Butterfly en stadig ökning och man riskerar inte att minska sina uttag. Potentialen för uppsida är inte så stor, men för nästan ökar kapitalet med 2-3 gånger över en 30-årsperiod trots uttag.

 

Sista graferna jag tänkte visa är också ganska intressanta. Många personer har svårt att se längre än 10 år framåt i sitt sparande och det är en ganska bra tidshorisont att ha, oavsett om man behöver pengarna nästa år eller vid pensionen. Som syns nedan varierar den tioåriga avkastningen avsevärt för aktiemarknaden och oftast är de tidigare tio åren negativt korrelerat med de senare. Som tidigare nämnt har man kunnat uppleva flera perioder med negativ tioårig avkastning. I jämförelse så har Golden Butterflys sänsta avkastning varit 4 % i realavkastning under kommande tio årsperiod vilket är klart bättre i form av förutsägbarhet. 

Som slutsats så kan man säga att det är ett stort chansningstagande att investera hela sin pengamaskin på börsen. Man kan lida av negativ realavkastning i över tio år, det finns stora risker att behöva börja arbeta igen om man sparat ihop tillräckligt och risken i allmänhet är stor att man kan ge upp. Sen kommer nästan den viktigaste skillnaden; börsen har gått ned med -50-80 % ett flertal gånger med jämna mellanrum och det kan mycket väl hända igen. I jämförelse har Golden Buttefly endast gått ner med -10 % men gett samma avkastning. Ett klart bättre alternativ för en god natts sömn.

Läs mer:
http://mebfaber.com/2016/05/18/institutional-asset-allocation-models/
https://portfoliocharts.com/2016/05/15/some-portfolios-are-more-trustworthy-than-others/

2 reaktioner på ”Diversifiering i en pengamaskin”

  1. Och hur ser det ut för de som inte tänker sälja något överhuvudtaget utan endast tänker leva på utdelningar? Jovisst blir det en stor påse med pengar barnen får ärva, men det är ju inte det detta handlar om

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *