Börsens billigaste aktier – juni

Nu har de flesta rapporter kommit och det är dags för att screena efter börsens billigaste aktier. Detta är en del av den process som tillhör de mekaniska/kvantitativa investeringstrategierna. En gång om året är det dags för att sälja förra årets aktier och köpa årets aktier i de olika mekaniska strategier som implementeras och för att göra det smidigt med insättningar är det utspritt under året. Nu är det dags för Trending value. Trending value innebär helt enkelt att man sorterar efter value composite, vilket är en sammansatt ranking av P/S, P/B, P/E, EV/FCF och EV/EBITDA, och sedan efter 12 månaders momentum. Aktiedatan för sorteringen är tagen från Börsdata och sedan efterarbetad i excel och inkluderar alla aktier på large och mid cap förutom investmentbolag.

Först sorteras alla efter Value composite. Nedan visas topp tio efter den totala ranking bolagen fick:

 1.  SAS
 2.  Stora Enso R
 3.  Ericsson B
 4.  KappAhl
 5.  Gränges
 6.  ICA Gruppen
 7.  Tethys Oil
 8.  Transcom WorldWide
 9.  Boliden
 10.  Nordea

Därefter sorteras topp 20 billigaste bolagen efter deras prisuppgång senaste året. Sorteringen blir följande:

 1.  Besqab
 2.  SAS
 3.  NCC B
 4.  Skanska
 5.  Lindab
 6.  Swedbank
 7.  Gränges
 8.  ICA Gruppen
 9.  Munksjö
 10.  Tethys Oil
Det blir en hel blandning av bolag med mycket bygg i topp på den sista listan. Vi får se hur dessa kommer att prestera framöver. Totalt 10 bolag köps in och då denna portfölj är 1 av 5 portföljer är det ungefär 20 % av det totala mekaniska aktiesparandet.
Det har nu gått 1 år och 3 månader sedan jag startade mitt mekaniska aktiesparande med strategier så som den magiska formeln, EV/EBIT och trending value. Mer strategier har kommit till under vägen och det totala antalet är nu fem, där alla innehav sedan september visas här. Prestationen har varit bra hittills och vid omviktningen i veckan har portföljerna tillsammans gått upp med 27,24 %, nästan 25 % bättre än index. Utvecklingen har varit klart över min förväntan och det visar vikten av att ibland kan det löna sig att vara investerad oavsett aktieklimat.
Det är vid sådana här bra år man bör komma ihåg att det också kan komma perioder där strategierna går dåligt och att det kan variera i prestation. Strategierna har gett ca 10 % över index historiskt sett, men det varierar mycket från år till år. Det är viktigt att komma ihåg att det är ca 70-80 % av alla ettårsperioder som strategierna slår index, vilket innebär att var 3:e-4:e år finns det risk att man får lägre avkastning. Det är fallet inte minst i USA senaste året, där liknande strategier presterat 20 % sämre än index.
Det är i alla fall två lärdomar jag fått med mig sedan jag började med strategierna; 1. Se dåliga perioder, som den i USA, som köplägen. Kollar man in bolagen där är de extremt billiga och bör ge bra avkastning på lång sikt. 2. Strategier som gått bra i flera år, så som Magic Formula i Sverige, kan fortsätta gå bra i flera år till. Underskatta inte trender på aktiemarknaden. Den som investerat i Magic Formula under 2009 har fått 30 % avkastning per år tills idag, utan något negativt år, och med en totalavkastning på 530 %. Den som då hade sålt i början av 2013 efter rejäla uppgångar hade missat få en avkastning på 86 %, eller 23 % per år. Det är sjukt svårt att tajma strategier.
Lite avslutande vill jag fråga om tips till svenska varianter för Trending Value och Value Composite. Några tips?

1 reaktion på ”Börsens billigaste aktier – juni”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *