Få fonder på plus

Få fonder är på plus senaste året, går man in på Avanza så ser man att totalt 99 av 1293 fonder har gått på plus senaste året. Det innebär att hela 92 % av Avanzas utbud av fonder har haft en negativ utveckling det senaste året. Inte undra på att man kan höra en björnstämning bland vissa på bloggar och Twitter. Än så länge tycker jag däremot inte stämningen är allt för nedtryckt, men ändå har det senaste årets fonddata visat hur svårt det varit att hitta avkastning. Nedan är datan hur många fonder som gått på plus i de olika kategorierna:

28 av 233 räntefonder
15 av 75 hedgefonder
2 av 108 blandfonder
38 av 734 aktiefonder

Minusräntorna har gjort att en klar majoritet av räntefonderna är på minus senaste året. 9 av 10 räntefonder har gått negativt, 19 av 20 aktiefonder likaså och hela 53 av 54 blandfonder har gått med förlust. Omvänt räknat innebär det att om man skulle varit en fondinvesterare som prickat en fond med positiv avkastning det senaste året hade varit 1 på 10 i räntefonder, 1 på 20 i aktiefonder och 1 på 54 i blandfonder. Ganska dåliga odds och praktiskt taget är i stort sett alla fondsparare förutom de som haft mycket tur back i år.

Kollar vi på de fonder som gått bäst så kommer en intressant kandidat på topp, nämligen Max Mittereggers fond Gladiator. Max Mitteregger är bland annat känd genom att då och då dyka upp på DI:s börssnack och prata börs. Senaste året har han haft en ganska negativ stämning till börsen och berättat om hur han bland annat tagit position i guld. Riktigt smart drag då guld har varit en av de bästa investeringarna i år och näst högst i topp ligger en fond som investerar i guldföretag. Max Mitteregger verkar ha huvudet på skaft och har slagit börsen sedan fonden startade 2005. Kan faktiskt säga att han har varit en personlig favorit på börssnack och att han också haft en av årets bästa fonder försämrar inte saken.

På tredje och femte plats kommer en bubblare. Det är nämligen fondförvaltarna PSG (kanske haft Zlatan i tankarna i sina investeringsbeslut). Deras nystartade fond Elementa, med liknande koncept som Gladiator, har också gått bland de bästa i år. De är ett litet fondbolag men som samlar mycket erfarenhet inom finans och på fundamentalanalyssidan. Det är intressant att se dessa fonder i topp, men frågan här man kan ställa sig är om inte de gynnats av en bra utveckling bland microcap som de har som fokus.

En annan bra fond som gått bra men som tyvärr inte går att handla hos Avanza är Investerarfysikerns Aktiva Fond. Denna slog alla Avanzas fonder inklusive Gladiator med stort genom att ha gått upp 35,4 % på ett år mot Gladiators 21,44 %. Båda fonderna har en viss tilt mot råvaror och guld, men där Aktiv Portfölj har mer fokus på att hitta värdeaktier globalt sett. Flera av Investerarfysikerns intressanta fonder har också gått bra. En annan är Investerarfysikerns Kvantitativa Fond som gått upp med 7,72 % senaste året, något som slog 99 % av alla Avanzas aktiefonder. Också blandfonden som består av de tidigare fonderna plus en räntedel har slagit alla Avanzas fonder med en uppgång på 7,65 %.

Det intressanta med filosofin bakom fonderna ovan är att den är ganska lättåtkomlig och finns publikt att ta del av. Speciellt den kvantitativa fonden är enkel att reproducera där strategin finns på Enklainvesteringar.se. Men som vanligt när det kommer till investeringar är ett år för kort tid att utvärdera resultat på och det finns en stor risk att portföljförvaltaren drabbas av hybris och gör bort sig framöver. Det är något som bland annat James O’Shaughnessy varnade för när han medverkade i The Investors Podcast, det värsta en förvaltare av en kvantitativ fond är att den går för bra till en början, för när den väl går dåligt (vilket den kommer att göra ibland) tappar investerarna hoppet och ger upp. Oavsett är det intressant för en tidigare inbiten fondsparare som jag själv att se att andra icke-investerbara ”fonder” byggda på sunda principer kan gå långt mycket bättre än de som finns på marknaden. En annan bra grej är också att dessa fonder inte kräver 50 000 – 100 000 kr i minsta investering och en effektiv avgift på ca 2-2,5 % per år så som Gladiator och Elementa.

Någon annan som slagit alla Avanzas fonder senaste året genom att få mer än 21 % avkastning?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *