Misstaget att undvika momentum

Något jag stört mig på är mitt misstag att undvika momentum i år, både i min kvantitativa strategi och i min aktiva. Momentum har gått otroligt bra i år och nu i oktober så har det verkligen gått bra då börsen vände. Själv har jag däremot dragit mig för att investera i momentumaktier igenom hela året, på grund av den effekt som gör att momentumeffekten håller i sig: misstro till uppgångar.

Kollar man runt bland bloggare och så som inriktat sig på riktigt fina företag och tillväxtcase så har dessa presterat riktigt bra i år. Speciellt bra har företag som Betsson, Unibet, NetEnt samt fastigheter och läkemedel gått. Utöver det så finns det en rad andra intressanta bolag som har gått bra. Jag kollade igenom topplistan över bolag som gått bäst i år och ser en rad företag som stått på min bevakningslista men som jag undvikit på grund av stor uppgång och en början på höga värderingar. Utöver det så likviderade jag min momentumportfölj i just den tidpunkt varefter de flesta momentumaktier gått riktigt bra.

Trots detta så har jag svårt att investera i momentum. Det är något i mig som säger att kombinationen av höga värderingar och en extra hög momentumeffekt är det svårt att motivera att investera i momentumaktier. Speciellt också efter ett år då momentum har gått otroligt bra. Fortfarande ligger bear market spöket nära tillhands och det är då man inte vill vara i tillväxtaktier.

Utöver det så har jag också otroligt svårt att uppskatta värdering av tillväxt, för mig så är värde mycket enklare att uppskatta. Att betala P/E 10 för ett företag som haft 10 % årlig stadig tillväxt tycker jag är ett bra köp. Att betala P/E 60 för ett företag så som NetEnt med en hög tillväxt har jag svårt att värdera. Extra svårt är det när företag som Betsson och Unibet nu värderas till närmare P/E 30 efter att en lång tid värderats till P/E 10-15 med ganska liknande tillväxttakt. Men sen är det så svårt att uppskatta vad som är korrekt värdering. Jag tyckte att NetEnt och ITAB var dyra för ett år sedan, sen dess är de upp 100 %. Och då ska jag inte ens nämna Fingerprint, vars uppvärdering långt översteg mina förväntningar.

Trots den otroliga avkastning momentum och bra tillväxtbolag har gett i år så har jag svårt att investera i dessa. Dessutom känns det lite som att man är för sent på bollen nu och det är viktigt att vara konsekvent med ens strategi. Men det skulle också vara intressant att testa och se hur det går och att ha populära momentumcase kan vara en bra motvikt mot min övriga samling värdeaktier. Dessutom skulle portföljen bli mer lik den blandning av värde och momentum Alpha Architect förespråkar. Det finns lite intressanta momentumcase som jag kollat på under senaste året och som skulle kunna vara intressanta att ta in i portföljen, se nedan.

Intressanta momentumcase är följande:
Unibet
Betsson
Indutrade
Lagercrantz
Byggmax
Mycronic
Inwido
Nederman

Helst skulle jag också vilja ha en kvantitativ momentum-portfölj, men det är ganska tidskrävande som jag upptäckte i somras. Jag har redan planerat att skaffa Alpha Architects momentum-ETF:er som är anpassade för att smidigt sköta detta och investerar i momentum-aktier över hela världen.

Hur är er syn på tillväxt och momentum-aktier? Investerar ni i sådana?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *