Startar en tradingportfölj

De flesta av mina portföljer och modeller har en ordentligt lång tidshorisont när det gäller investeringarna. Nästan alla är tänkta att fungera på 5-10 års sikt och längre och kan komma att genomlida långa tider av underprestationer. Också i min aktiva aktieportfölj så köper jag endast aktier i syfte att ha dem på lång sikt där fokus är att hitta bra och billiga företag. Däremot så har jag läst en del om kortsiktiga modeller och har velat på lite kortare sikt spekulera i vissa trender, men mina regler för de andra portföljerna tillåter mig inte att göra det. Därför tänkte jag skapa en mer spekulativ tradingportfölj där jag kan göra det och hålla mig borta från de långa portföljerna.

Tanken med denna spekulativa tradingportfölj är att handla olika instrument så som aktier, index, guld, olja och valutor. Senaste året har vi sett många bra exempel på hur man kan ha följt trenderna i dessa instrument. Det är alltid lätt i efterhand att säga hur man skulle göra, men jag vet att det var många gånger senaste året då jag velat korta olja, långa USD/SEK och långa till exempel aktier som spelbolagen. Nu i torsdags så hade jag gärna varit lång OMX senaste timmen och i fredags så hade jag gärna gått kort OMX senaste timmen. Vi får se hur utvecklingen går på måndag.

Främst är det trender och momentum som jag tänkt följa, men också göra contrarian bet så som att köpa olja när det var som allra blodigast. Som jag visat många gånger förut här på bloggen så är momentum en klar marknadsanomalitet och jag har sett otaliga exempel på traders som lyckats på grund av att de utnyttjar detta. Utöver detta så gör jag också regelbundet studier i vad mer som går att använda i sin trading.

Utöver det så har jag tänkt ta hjälp av lite teknisk analys, men inte helt gå mekaniskt på detta. Teknisk analys är ett bra verktyg för att kunna förenkla trender och så där moving averages fyller en bra funktion. RSI och liknande verktyg fungerar också bra för att ange överköpt och översålt läge och ska inte ignoreras. En tanke är att testa lite swing-trading med hjälp av det verktyg som finns på Indexinvestering.se.

Jag har också kollat på lite hävstångsprodukter där det kan falla på bull och bear certifikat. Då jag inte kommer handla för så mycket är det viktigt att inte courtaget blir så högt, vilket är lätt fixat via att handla på Avanza market.

I och med startandet av denna tradingportfölj kommer jag att avsluta min momentum-portfölj som jag startade i mitten av juli. Denna startades med 5000 kr och är nu strax över det då portföljen gått upp med 3 % sen dess, vilket innebär en överavkastning mot index på + 15 %. Det mesta är att tacka Fingerprint som stuckit iväg 80 % sedan mitten av juli och anledningen till att jag avslutar denna portfölj är att jag tror att den kommer bli ganska slaktad i en bear market. Däremot så kommer tradingstrategi använda mycket lärdomar av momentumportföljen och det kan bli så att vissa av aktierna i den portföljen behålls ett tag till.

Kommande satsningar i veckan kan bli att behålla Fingerprint, NetEnt, Nobia och Unibet ett tag till, samtidigt gå kort OMX med Bear OMX X2 och kanske gå lång guld.

Det ska bli intressant att se hur det är att handskas med en tradingportfölj. Det svåra är främst att hålla känslorna i schack och inte stirra på kurserna hela tiden. För att försöka undvika detta så ska jag inte göra mycket mer än enstaka affärer per dag och kolla utvecklingen på några dagars sikt. Utöver det är det också viktigt att stoppa förlustaffärer innan de blir för stora. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *