Köpt Valero och Apple

Sedan den första juli i år då jag började bli baissad så har jag endast köpt aktier en gång, vilket var i augusti då jag köpte Tethys Oil för 1000 kr. Jag har inte varit en nettoköpare även om jag omsatt ca 80 % av mitt aktieinnehav. För en månad sen så sålde jag dessutom av halva innehavet då dual momentum gav säljsignal. Sedan 1:a juli är både den svenska och amerikanska börsen ner med nästan -10 % och nu börjar det klia lite i fingrarna för köp. Därför passade jag på idag efter dippen i USA och köpte två poster á 1200 kr i två amerikanska företag som jag bevakat ett tag för att stilla hungern efter aktier. Framöver kommer jag troligtvis köpa på mig lite då och då i vissa bolag, beroende på marknadsläge och så vidare. Fortsatt tror jag på fallande kurser, dual momentum gav en ännu mer klarare säljsignal denna månad och marknaden är fortfarande baisse, även om det nu kan komma ett litet rally uppåt.

De aktier jag köpte var Valero och Apple. Här kommer lite mer utförliga beskrivningar om köpen:

Valero Energy Corporation
Valero Energy Corporation är ett av de största raffinaderierna i USA och värderas till P/E 7,3 och EV/EBIT 5. De har omfattande återköpsprogram och ger en okej utdelning på 2,66 %. Till skillnad mot olje-aktier så drabbas de inte lika hårt av sjunkande oljepriser, då folk ändå måste göra om olja till bensin oavsett pris. De har också en bra ROE på 20 % och inte så hög belåning. Vinsten och marginalerna har växt stadigt de senaste åren och de värderas till under P/FCF 8. Det har kommit upp några bra analyser på Tobias Carlisles blogg här:
http://acquirersmultiple.com/2015/05/valero-energy-corporation-nysevlo/
I övrigt så känns det som ett riktigt billigt bolag till ett bra pris. Visst så kan det bli billigare, men det känns bättre att ha ena foten inne redan nu och snitta in sig framöver.

Apple
Jag har ett tag bevakat Apple och förvånad till att de fortsätter göra så stora vinster och värderas så lågt. Deras nya modell för finansiera telefoner och låsa fast sina konsumenter är riktigt intressant och de kan komma att fortsätt leverera höga vinster:
http://www.institutionalinvestor.com/blogarticle/3491333/innovation-is-alive-and-well-at-apple/banking-and-capital-markets-corporations.html#.Vgo76J3tlBc
Själv har jag haft en iPhone, en iPad, en iPod och två MacBooks. Jag har gillat alla produkter, fastän jag endast har kvar MacBooken. Jag ångrar lite att jag sålde min iPad och anledningen till att jag i övrigt har PC och Android produkter är för att jag är ganska teknikintresserad och tycker dessa är mer prisvärda och roligare alternativ. Hade jag inte varit teknikintresserad och bara velat ha något som fungerar hade jag stannat med iPhone, vilket många som jag vet gör. Kollar man också i högstadie-gymnasieeleverna så är det klart iPhone som dominerar, utöver den mindre teknikintresserade delen av befolkningen, vilket är helt klart förståeligt. Det är lättförståeligt att 90 % forsätter att ha en iPhone efter sin första. Men främsta anledningen till att jag köpte Apple är deras låga värdering på P/E 12, EV/EBTI 7,8 och P/FCF 8,5 trots deras höga tillväxt.

Jag är nöjd med mina inköp då det är två billiga stadigt växande bolag som fås för ett ”bargain price”, det går verkligen i linje med min princip att köpa bra och billiga bolag. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *