Besparingsåtgärder

Hittills i år så har sparandet inte blivit lika mycket som jag tänkt mig, mest på grund av en del resande och stora utgifter. En stor utgiftspost har varit bilen som behövdes lämnats in på service och fixas lite smått. På grund av detta så har jag reflekterat över olika sparåtgärder som jag kan göra. Jag räknade på hur mycket bilen kostar per månad och insåg att där kan mycket pengar sparas. Bilen fyller nu tio år och är inte så dyr i drift, men jag uppskattar att det ändå kostar runt 2000 kr per månad. Det blir mycket pengar på ett år, totalt runt 20 000 – 30 000 kr, plus att den kommer kräva en del utgifter nu med nya bromsar, vinterdäck och besiktning. Det blir mycket pengar som går åt för den lilla extra lyx som en bil innebär. Själv bor jag 15 min cykelväg till jobbet och använder endast bil när det regnar/snöar och för utflykter och handling.

Då bilen inte är min utan familjens och det är oklart om hur behovet är på 1-2 års sikt så kom vi fram till att bästa lösningen är att ställa av bilen. Tyckte det var riktigt bra lösning då man både kan testa att vara utan bilen ett tag och kostnaden för att ha den stå inte är så stor. Värdefallet för bilen är inte så mycket då den är ganska gammal och det blir en bra testperiod att vara utan bilen. Dessutom så har påställningsavgiften tagits bort och det är lätt att få en avställningsförsäkring för en låg kostnad. Endast denna åtgärd kommer göra att jag sparar runt 1500-2000 kr per månad och göra att det är lätt att ändra sig framöver. Tycker att det lösningen verkar passa riktigt bra för de som vill testa att leva sig utan bil men inte göra det stora steget att sälja bilen (för oss innebär det en del fixande för att kunna få ett bra pris). Till nästa sommar får vi se hur vi kommer göra med bilen, om den kommer behållas eller säljas.

Andra besparingsåtgärder jag genomfört är att säga upp Spotify och byta elleverantör via Elskling.se. De båda var riktigt enkla åtgärder och besparingen är förhoppningsvis ca 100-200 kr per månad, inte mycket men ändå en del om man summerar ihop det per år. Jag har också bytt till en billigare försäkring som jag sparar ca 50 kr per månad på. I övrigt är det småutgifter som är den stora boven och jag försöker äta matlåda så ofta som möjligt på jobbet. För att se till att spara ordentligt från början så för jag över en stor del av min lön i början av månaden in på sparkontot, för att sedan begränsa månadens inköp. Jag har märkt att jag håller mycket mer i pengarna ju mindre jag har på lönekontot.

Hur ser ni till att spara varje månad? Vad är era spartips?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *