Det finns många vägar till Jersusalem

Jag läste idag i kapitlet för ”The enterprising investor” i Intelligent investor där Jason Zweig kommenterar att det finns många vägar till Jerusalem. En annan som berörde ämnet nyligen var Irvings investeringar som skrev för någon vecka sedan om att det finns många vägar till att lyckas med investeringar. Jag har läst ganska mycket om det på senaste tiden och själv funderat ordentligt på vad min egen väg är. I helgen hade jag också ett samtal med min pappa, som satsade på att daytrada ett tag för 10 år sedan, där vi pratade om det viktiga är att hålla fast vid sin strategi men hur jobbigt det är psykiskt, speciellt vid trading.

Själv tror jag att det finns många olika sätt som man kan lyckas med investeringar, vi ser levande bevis på det hela tiden. Det finns daytraders och folk som använder teknisk analys som det går bra för. Det finns trendföljare, kvantitativa investerare och folk som använder omvärldsanalys för sina investeringar som lyckats. Det finns också många som satsar rent på mikro och köpa en viss sorts bolag. Framgång avgörs beroende på vad som passar en själv, hur bra man är inom sitt område och hur bra man är på att hålla vid sin strategi i vått och torrt och att man tror på den.

Däremot så agerar oftast folk inom finans och bloggvärlden som att det endast finns ett svar, vilket är tyvärr är lite trångsynt. Vet många gånger här på min blogg där jag löpande får kommentarer av B&H:are som är helt övertygade över att inget går att slå långsiktig B&H. Buy and hold kan verkligen fungera, men det finns olika sätt att lyckas med investeringar och alla är inte Buffett. Joel Greenblatt är ett de bästa exemplen på att man inte behöver behålla en aktie för evigt för att lyckats. Till och med Buffett köpte och sålde billiga net-nets till en början, något han hade lärt sig av sin läromästare Graham. Buffett håller fortfarande ibland på med att köpa net-nets på sidan av och säger att om han inte hade en så stor portfölj så hade han lyckats skapa högre avkastning än han får idag med hjälp av net-nets.

På samma sätt så är det många som motsätter sig teknisk analys och daytrading. Samtidigt är detta en världsindustri med mycket kapital i omsättning, så det finns ju någonting i det. Det finns flera lyckosamma daytradare som lyckats bra med sin handel. Detta liksom sätt att följa trender eller marknader finns det många som använder och utnyttjar och lyckas med.

Då det finns många vägar till att lyckats så är det viktiga att hitta den väg som passar en själv bäst och som man är trygg med. Det viktiga är att man håller fast vid den i vått och torrt och är övertygad över att den lyckas i längden. Men det är också viktigt att se över ens egna tillkortakommanden och brister. Därför har jag själv studerat mycket litteratur som handlar just om beteendevetenskap och hur det fungerar inom beteendeekonomi. Det gäller många gånger att inte överanalysera och att få sig själv ur vägen för sin investeringsstrategi.

Själv testade jag på att använda marknadstajming i veckan i min aktiva portfölj. Däremot så hade jag riktigt svårt för det psykiskt sett, speciellt också då börsen självklart vände efter att jag sålde. Alldeles för mycket tid gick åt att analysera över om det var rätt val eller ej och jag blev helt uppslukad i det. Därför så har jag nu bestämt mig för att det där med aktiv marknadstajming inte är min grej. Istället kommer jag endast använda beprövade metoder som visat sig fungera så som dual momentum eller vara lång i marknaden. Så framöver kommer jag vara lång i mina kvantitativa och aktiva portföljer som investerar i enskilda aktier. Detta för att kvantitativa investeringar fungerar bäst genom att alltid vara investerad och när det kommer till att investera aktivt så är det mycket roligare och givande att analysera enskilda företag än marknadsrörelser. Det skapar också en mental barriär att allt som är insatt i dessa portföljer är långa i marknaden.

Ett sätt som jag gillar se investeringar på är att kolla upp- och nedsida, både när det gäller individuella aktier och tillgångsklasser. Min bedömning i dagsläget är att en aktiv eller kvantitativ investeringstrategi i enskilda aktier som lyckas bra så är uppsidan ca 30-50 % de närmaste åren i dagens läge. För index skulle jag kanske säga 20-40 %. Däremot ser jag nedsidan som -30-50 % från dagens värderingar. Som investerare så ser det inte så gynnsamt ut, även om min värdering av min egen portfölj ser bättre ut. Däremot ser jag t.ex. i dual momentum en nedsida på -6 % och en uppsida på +20-40 %. Därför väljer jag att sätta in det jag sålde i veckan i dual momentum-portföljen. Detta inköp är i S&P 500 ETF, VOO, vilket ska bli intressant eftersom det är mitt första köp på den amerikanska börsen och första ETF:en.

Oavsett så är det viktiga att man hittar sin egen strategi som man är nöjd med och håller fast vid i vått och torrt. Det ska också bli intressant att se vad som händer på makrofronten med Grekland och allt. Nu blir det att läsa på om intressanta bolag och troligtvis kommer jag fortsätta prata makro men inte ta några beslut utifrån det. Har läst på mycket nu senaste tiden och det känns lite som vi står vid ett 50-50 vägskäl mellan utfall på + 30 % om 1-2 år eller -30 % inom 1-2 år.

Vill avsluta med en kommentar om ett bra inlägg igår av Långsiktig investering. Satsar man på att ligga lång i aktier så spelar det inte så stor roll när man köper in sig i aktien eller börsen om man månadssparar, speciellt om man istället satsar på företagsanalys. Alltför många har tyckt det varit dyrt länge och legat utanför i 1-2 år medan börsen gått upp. Läste om flera som sålde under början 2014 och hittills har börsen gått upp med +30 % och frågan är om det kommer bli ett billigare tillfälle. Dessutom ska man inte underskatta marknaders momentum, även om man ska vara noga med vilken risk man tar och att hålla fast vid sin strategi. Därför kompletterar jag med räntor och dual momentum.
http://www.langsiktiginvestering.se/2015/07/lat-inte-marknadens-humor-styra-dig-da_11.html

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *