A wealth of common sense

Min nya favoritblogg på sista tiden är ”A wealth of common sense” skriven av Ben Carlsson som också skrivit en bok vid samma namn. Han har producerat riktigt bra inlägg på sista tiden om en massa olika ämnen, bland annat mina favoritämnen: värde och momentum. Har ännu inte köpt hans bok men ska se till att göra det, även om den inte bjuder på så mycket konkreta tips.

Det bästa med hans inlägg är att han är objektiv och när han skriver om andra och fokuserar på snarare enkelhet och att man ska investera långsiktigt istället för att krångla till det. Han skrev nyligen om hur det är svårt att bli en riktigt bra investerare, liksom hur det är svårt att bli en riktigt bra komiker (inlägget här: http://awealthofcommonsense.com/world-class-comedy-investing-are-they-teachable/). Han skriver också om exemplet som tas upp i Dual momentum där hedgefondförvaltaren Michael Steinhart säger som sitt främsta tips till en investerare att ”Jag är er konkurrent”. Vi människor överskattar oftast sin egen förmåga och tror att vi är mycket bättre än marknaden i övrigt.

Därför rekommenderar Ben Carlsson att istället använda enkla modeller för att investera och att känna av sig själv så att man inte genomför dåliga beslut i dåliga tider. Den enklaste är helt enkelt att köpa en indexfond och sedan ha en del i räntor och hålla det. Däremot så är han också övertygad över att värde och momentum fungerar och skriver om strategier som Dual momentum och Quantitive value. Det som är bra med dessa strategier är att de utnyttjar dessa effekter utan att vi själva som investerare förstör. Dessutom så slipper vi oroa oss för att tagit rätt beslut eller ej utan kan förlita oss på att strategin ger bra resultat i längden.

Även om nu man är bättre än marknaden så är dessa strategier attraktiva. Enkla och bra regler som fungerar i längden är nyckeln och man slipper oroa sig. Insåg själv förra veckan att den sista punkten är nog så viktig. Att försöka t.ex. aktivt tajma marknaderna är riktigt svårt och oftast tar man beslutet vid fel tidpunkt. Själv sålde jag av halva min aktiva portfölj precis innan uppgången. Utöver det så spenderade jag otroligt mycket tid åt att studera marknaderna och försöka tajma dessa. Nu har jag satt in en det jag sålde i mina mekaniska strategier istället, bara för att slippa behöva oroa sig om utvecklingen. Jag förlorade självklart på det och aktierna kan falla i värde, men det viktiga är att nu slipper jag oroa mig utan låter det löpa på fritt. Det var en dyrköpt läxa, men då jag gjorde det försiktigt med endast 10 % av portföljen så blev den ändå relativt smärtfri. Framöver så kommer jag endast förvalta en liten del av portföljen aktivt och jag kommer helt skippa marknadstajming i denna, så att jag slipper oroa mig för om jag gjort rätt beslut eller ej.

Som jag skrev i helgen så är det viktigt att lära känna sig själv och ens brister när det gäller investeringar och sätta upp regler så att man lyckats långsiktigt. Ben Carlsson trycker extra mycket på det i sin blogg. Något jag också fick med mig är att ifrågasätta hur man investerar och inte satsa allt på ett kort. Ett bra sätt är diversifiera genom satsa på flera olika strategier och flera olika tillgångsklasser. Sen gäller det att vara långsiktig och tro på det. Han summerar sin approach på denna sida och jag rekommenderar verkligen att läsa igenom dessa punkter:
http://awealthofcommonsense.com/my-investment-approach/

Gör det enkelt, ha disciplin, lär känna dig själv och kontrollera ditt humör, erkänn misstag, tänk på riskerna och var långsiktig är några av hans ledord.

4 reaktioner på ”A wealth of common sense”

 1. Har läst Carlssons blogg i några år och kan även jag verkligen rekommendera den. Mycket sund inställning till investeringar och skriver klart och koncist. Skriver ett intressant inlägg så gott som varje dag, och allt som oftast är det lysande.

  Calsson är dessutom synnerligen ödmjuk och aktiv i kommentarsfälten. Ett av mina favoritinlägg bygger på en strategi som en läsare själv utvecklat:

  The 4 Year Rule

  Kanske något för dig, Fysikern, att sätta tänderna i.

 2. Vad roligt. Ja, han producerar mycket inlägg har jag märkt, riktigt bra också.

  Den var intressant. Påminner lite om en strategi som Mikael Syding tipsat om. Permanenta portföljen men där man minskar aktiedelen då börsen går upp och ökar den vid nedgång. För en som månadssparar så kan ju det vara vettigt att spar i räntor t.ex. från förra året och framåt och sedan i aktier när börsen gått ner med -20 %.

  Tack för tipset!

 3. Ska läsa in mig lite mer på Syding och hans strategitänk. Lyssnade nyligen på långintervjun med honom på Börspodden. Riktigt bra. Dock ställer jag mig tveksam till det meningsfulla i att som privatinvesterare försöka vänta in den stora kraschen.

  Den strategi Carlson återger är ju designad för en person som ska leva på sin förmögenhet, inte i första hand maxa utfallet. I grunden är det förstås en bucket portfolio-strategi, men det speciella är beskrivningen av hur den tillämpats i praktiken i ett fall från verkligheten.

 4. Ja, jag håller med. Tror själv inte heller på att man som privatinvesterare ska tajma marknaden och vänta in en krasch. Bättre att spara försiktigt istället. Tror att om många satsar på att vara utanför nu kanske hoppar in på ett ännu sämre ställe och förlorar på det. Men det skickar ett varningstecken till att vara gå in fullinvesterad nu och det är bra att se över sin tillgångsallokering. Det är det jag gillar med Carlson, eftersom han poängterar främst det och att man då kan skippa tajma marknaden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *