Månadsrapport maj

Maj började med ett stort kursras som sedan har återhämtat sig. Utöver det så var det också första månaden som jag hade dual momentum reglerna för indexportföljen istället för mina konjunkturregler som jag har för resten av innehavet.

Fysikerportföljen gick upp med 1,32 % vilket gör att den har totalt gått upp med 16,5 % och slog SIX30 Return index som gått upp med 16,06 %, se graf.

Totalt så har det egna kapitalet i Fysikerportföljen i år växt med 58 % efter insättningar. Utvecklingen sedan starten förra årskiftet ser ut såhär:

Jag gjorde lite omfördelningar i innehavet samt i och med min insättning så att innehavet är i stort sett jämt fördelat mellan mina tre underportföljer. Jag ska framöver försöka eftersträva att jag har ca 1/3 i varje portfölj för att fördela risken och innehavet på olika strategier. Fördelningen i dagsläget:
Min indexportföljen som nu är 100 % investerad i SPP Global på grund av Dual momentum reglerna är denna månad upp 1,75 %. Sedan start är den upp nästan 40 %, något som man inte kunde ana i början av förra året då många tyckte börsen var högt värderad.

 

Min aktiva portfölj är upp 1,55 % denna månad och totalt 16,87 % mot 8 % för index sedan starten i februari.
Jag ökade i alla mina kärninnehav i månadens insättning och sålde två av de aktier som inte utgjorde så stor del av min portfölj så att jag max har tio bolag, då jag kände fler än tio aktier var det svårt att hålla koll på. Efter omplaceringen ser innehavet ut såhär:
Kvantitativa portföljen är upp 0,64 % denna månad och totalt  11,07 % sedan start.
Jag utförde mina månadsinköp denna månad och köpte aktier som är redovisade här:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1S0XEw4l8aaFRKCw6VWGTc3_g6BY2DR1cNqDzXbcyrk8/edit#gid=0
Det har mest varit en ganska lugn månad på börsen. Inte så mycket har hänt, det var en dipp under april-maj men som nu verkar vara återhämtad. Vi står fortfarande lägre än toppnoteringarna i april och vi får se vad som händer framöver.

4 reaktioner på ”Månadsrapport maj”

 1. Det känns som om du har en ganska låg volatilitet (eller för den delen risk mätt även med andra) mått i din portfölj. Stämmer det? Det stärker ju resultatet att slå index.

 2. Har legat mer än 40 % investerad i global indexfond sedan årsskiftet vilket dragit ner på volatilteten. Men de senaste månaderna har alla mina portföljer varit mindre volatila jämfört med index och inte alls gått ner lika mycket i april/maj-dippen (som du kan se om du läser resten av inlägget på TradeVenue). Men det är tanken, att få högre avkastning och lägre volatilitet än index.

 3. Roligt att du gillar den. Bra val med breda indexfonder, hade själv det till slutet av förra året då jag började med att köpa aktier också. Själv så utgör indexfonder i dagsläget strax över en tredjedel av mitt innehav.

  Själv har jag valt att inte ta några aktiva positioner på marknaden. Det är otroligt svårt att göra och misstag kan kosta en dyrt. Placera brukar däremot ha bra råd, kanske ska starta en Placera-depå och testa ta positioner efter deras råd. Själv investerar jag efter Dual momentum med mina indexfonder som du kan se nedan:
  http://investerarfysikern.blogspot.se/p/investeringsstrategi.html

  Utöver det använder jag också en konjunkturstrategi att investera på börsen. Läs mer om den här:
  http://investerarfysikern.blogspot.se/p/fysikerportfoljen.html

  Både momentum-strategin och konjunkturstrategin ger signalerna att vara 100 % investerad i marknaden, därför är jag 100 % investerad i marknaden. Med tidigare historik så har det tagit minst ca 6 månader från dagens läge till att någon av strategierna ska ge signal. Däremot är de anpassade så att dippar på 10-20 % inte ska ses som allvarliga utan under dessa kommer jag att fortsätta vara fullinvesterad.

  Så mycket väl kan det komma en dipp på 10-20 % och denna går att utnyttja. Men det är svårt att tajma en sån dipp så jag avstår. Själv seglade jag igenom dippen i oktober utan att göra några omallokeringar.

  Om du nu kommer öka din räntedel så rekommenderar jag dig att köpa korta räntefonder, då obligationsfonder är i farozonen i dagsläget om räntorna går upp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *