Över ett år med Fysikerportföljen

Det är nu över ett år sedan jag startade mitt regelbundna sparande i vad jag nu kallar Fysikerportföljen. Jag startade den i januari 2014 och startade sedan bloggen i mars 2014 för att regelbundet dela med mig av min utveckling och mina tankar. Jag är väldigt nöjd med utvecklingen hittills. Jag har lyckats mer än dubbla innehavet, främst via insättningar, och antalet besök på bloggen har ökat från ett par tiotal per vecka till tusentals. Totalt har jag lyckats producera 430 inlägg, ett tydligt tecken på att jag gillat skriva, något som känns grundläggande när man skriver en blogg. Jag har funderat nu på senare tid om jag kanske till och med skriver för mycket, många gånger kan kortare och mer genomtänkta texter vara vettigare. Däremot så skriver jag mest för att det är kul, inte för att sälja in min blogg.

Det har varit extremt givande att skriva och reflektera över investeringar, speciellt har det varit en bra morot för att öka mitt sparande. Det sker alltid intressanta diskussioner, flera har belyst risken med bland annat sektorrotera kapital, tajma marknader, TA, kvantitativ värdeinvestering och så vidare. Det har fått mig att tänka till en gång till, och inte hoppa rakt in i något. Själv så har jag flera strategier och väljer inte att gå fullt ut på någon. Dessa första år som investerare kommer att vara att lära och testa och utvärdera dessa strategier. Jag gillar verkligen Aktiefokus inlägg som kom förra helgen där Kenny poängterar att den bästa strategin är sin egen strategi. Jag tror på det också, det bästa är att gå efter vad man själv känner sig bekväm med, för det viktiga är att följa strategin och inte avvika.

När jag började med bloggen så hade jag läst nationalekonomi, bl.a. finansiell ekonomi. Jag var övertygad över konceptet med effektiva marknader. Nästan hela forskningsvärlden var övertygad över det och statistiken över aktiva fonder talade klart till deras fördel. Dessutom låter konceptet riktigt logiskt. Därför valde jag att investera i indexfonder. Dessa indexfonder är kvar i min portfölj, nu som en slags ryggrad, en del som aldrig kan förlora mot index då det investerar i index. Jag tror alla som är nybörjare att investera i aktiemarknaden bör åtminstone ha en del av sina investeringar i indexfonder, tills man känner sig mer bekväm att förvalta pengarna själv.

Det hela fungerade bra, men sen såg jag att Avanza hade ändrat mini-courtaget till 1 krona. Intresserad som jag var så gav jag mig själv en födelsedagspresent som innebar att jag kunde köpa aktier. Detta var i november, och sedan dess gick det snabbt utför, in i aktieträsket. Jag har sedan dess läst hundratals blogginlägg, sex aktieböcker, tiotals vetenskapliga artiklar och otaliga tweets. Jag valde att starta ett twitter-konto och börja läsa regelbundet på Twitter. Efter allt detta så kom jag fram till två nya strategier, dels en kvantitativ och dels en aktiv. Min kvantitativa är helt mekanisk, den investerar i de billigaste företagen på Stockholmsbörsen. Min aktiva är att investera i felprissättningar på marknaden, ett läge som går att utnyttja via att veta var man ska kolla och vad man ska kolla efter.

Anledningen till mitt strategibyte var att bland alla dessa forskare som talade för effektiva marknader, så fanns det en stor del som talade för ineffektiva marknader. Nobelpriset i Ekonomi gick till förespråkare för båda dessa läger, och Eugene Fama och den efterföljande forskningen fick mig på fall. Det finns ett flertal levande (och döda) exempel på detta, där Graham, Buffett och Greenblatt är bland mina favoriter. Det har varit en underbar upptäckt och det har varit väldigt utvecklande att läsa om dessa investerare och dessa strategier. Jag har nu utformat dessa två strategier och har börjat komma tillrätta med hur dessa ska vara utformade.

Så min nuvarande strategi är inte en strategi, utan flera, alla inbakade i min portfölj kallad Fysikerportföljen. Detta är den strategi som passar mig, och jag kommer framöver satsa på att utveckla och förbättra dessa strategier till något jag känner mig bekväm med. Mitt första år som investerare är över, men det känns som resan har bara börjat.

Här är utvecklingen för Fysikerportföljen hittills:

 

Som syns så är hela fonden investerad i index fram till sommaren (räntesparandet var ej på Avanza då), i augusti flyttades räntesparandet över och sedan dess har utvecklingen varit likt index men med mindre fluktuationer. Totalt är portföljen upp 24,5 % sedan start mot SIXPRX på 34,2 %. Anledningen till den lägre avkastningen hittills i år är att en stor del varit i räntor och det mesta av aktieinnehavet i en globalindexfond.

Så här är utvecklingen av innehavet hittills:

Jag har mer än dubblat mitt innehav sedan start, detta genom att spara en stor del av min lön regelbundet varje månad. Nöjd med utvecklingen då det visar att man med disciplin och motivation kan skapa sig en bra portfölj. Jag hoppas på att utvecklingen kommer att bli bra framöver, vi får se om vi ser ett fall på börsen, men än så länge ser allt bra ut.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.