Månadens inköp

I tisdags så gjorde jag månadens insättning och inköp i depån. I min kvantitativa portfölj så köpte jag 5 aktier, de billigaste aktierna på Stockholmsbörsen efter EBIT/EV och som gått upp mest senaste 6 månaderna. Det är efter detta som jag köpt mina aktier sedan årsskiftet i den kvantitativa portföljen. Se mer under kvantitativ portfölj. De aktier jag köpte var Rottneros, Enea, Malmbergs Elektriska, Byggmax och Proact IT Group. Jag lägger som vanligt inte någon värdering i mina köp, utan köper efter den mekaniska strategin.

Utöver mina inköp i den kvantitativa portföljen så gjorde jag ett inköp i min aktiva portfölj. Jag köpte Dedicare. Det är ett case jag bevakat ett tag och kommer skriva ett längre inlägg om det framöver. Tycker att det är trots uppgångarna ett billigt bolag och att de har intressanta ambitioner. Den senaste kvartalsrapporten var positiv och jag gillar att de har gjort sig av med omsorg för att helt fokusera på att bli en ledande aktör i uthyrning av sjuksköterskor och läkare. Helt enkelt har de framtiden framför sig och de värderas fortfarande lågt (samt uppfyller allt i min checklista, se längst ner under ”Aktiv strategi”).

I övrigt har jag inte gjort mycket. Den här månaden har gått snabbt och det har inte varit mycket tid över till bolagsanalys. Jag känner lite att jag borde bevakat rapporterna och mina nuvarande bolag bättre, men har inte varit så motiverad och det har också känts bra att koppla bort flödet lite. Då min portfölj bör vara långsiktig så bör jag inte kolla till bolagen stup i kvarten. Det har också känts bra att jag kan koppla ifrån med gott samvete och inte hårdbevaka företagen (kollar endast portföljutvecklingen lite då och då). Istället som ni kanske märkt här på bloggen har jag lagt mitt fokus på min pedagogikkurs jag läser. Innan det var jag på konferens på Island. Det underbara med en långsiktig strategi är att det går att koppla bort den och låta allt löpa. Jag har också läst ett antal böcker, bl.a. Dual momentum som jag publicerade här på bloggen.

Jag tror att om man vill aktieinvesteringar som en del av sin vardag så gäller det att lägga det på en vanlig nivå. Pratar själv från erfarenhet av löpning. Jag gick från att aldrig ha sprungit någon längre sträcka (kunde knappt springa 5 km!) till att riktigt bli insnöad i löpning. På några år gick jag från att knappt kunna springa 5 km till att under ca 1 år springa ett marathon, ett halvmarathon, två millopp och två Lidingölopp (året började med Lidingölopp och slutade med Lidingölopp). Det hela slutade med att jag la nästan helt av med löpningen. Sen dess har jag sprungit någon gång ibland och nu 1,5 år senaste så försöker jag komma igång igen och det är riktigt tufft. Av detta har jag lärt mig att om det är något man bör göra resten av livet så bör man inte göra det i för stor utsträckning eller ha för höga krav. Konceptet lagom är bra. Därför så springer jag i dagsläget runt 2-3 gånger per vecka, en lagom dos. Att analysera något/några bolag per månad ser jag också som en lagom dos.

Vill avsluta med en kul sak som hände på pedagogikkursen igår. Träffade en doktorand i företagsekonomi som med kvantitativa metoder studerar årsredovisningar och vad som företag vill eller inte vill framhäva. Verkar vara ett riktigt intressant ämne och det verkar som att företag många gånger vill dölja olika delar, t.ex. VD-ersättningar osv. De kollade också på konflikterna mellan ägare och ledning. Hon sa att hon hade läst igenom 2000 årsredovisningar. Där kan man förstå att man kan bli less på läsa årsredovisningar, jag har nog orkat skumma igenom ca 20-30 stycken på ett halvår och känner det är mycket. 

2 reaktioner på ”Månadens inköp”

  1. Hej,
    tack för en intressant blogg. Jag har följt den en tid och har en fråga. Har du ändrat kriterier för dim kvantitativa portfölj? Jag har för mig att det var mid och largecap som var kriteriet från början?

    V

  2. Nja säger jag på den frågan. Alltså jag har använt ett verktyg ett tag, quant-investing.com, som gör att man kan endast välja market cap, inte mid eller large cap listorna. På grund av detta har jag använt quant-investings definition på mid cap vilket varit 100 miljoner euro. Insåg senare att det egentligen är 150 miljoner euro som är definitionen. Men jag kommer att skifta i nästa inköp då jag kommer troligtvis kommer att använda Börsdata eller något annat verktyg där man kan välja listor eller höja det till 150 miljoner euro.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *