Geoff Gannons tips för att hitta och köpa värdeaktier

Jag fick rekommenderat av Värdebyrån att läsa Geoff Gannons inlägg på Gurufocus så har läst ett utdrag av dessa där. Riktigt intressanta inlägg, väldigt down to earth och vettiga. Hans projekt Singular Diligence med Tobias Carlisle är också riktigt intressanta. Jag listar de artiklar jag kommer behandla i detta inlägg längst ner.

Det är tre bra saker som jag fann på Geoffs blogg som jag tyckte var extra intressanta och vill ta upp på denna blogg. Det är: 1. Var man kan hitta värdeaktier. 2. Regler för att investera i värdeaktier. 3. Hur man ska uppskatta fair value och prissätta ett bolag. Läs gärna de länkade inläggen för att veta mer.

1. Var ska man hitta värdeaktier?

Geoff summerar var man kan hitta värdeaktier på ett underbart sätt:

  • Asset bargains
  • Earnings bargains
  • Event bargains

Det är exakt det som jag har lärt mig när jag läst mina senaste böcker i värdeinvestering och finansiell forskning. Så vad innebär detta? Asset bargains är helt enkelt att köpa aktier långt under det egna kapitalet. För att vara riktigt säker så siktar man oftast in sig på net-nets eller aktier där man köper aktien långt under dess likvideringsvärde. Man köper så kallat en krona för femtio öre. Denna strategi har fungerat riktigt bra och slagit index i över 80 år och lett till att forskare som Eugene Fama har fått nobelpris. Helt enkelt köpa låga P/B företag med rätt karaktär. Enda nackdelen med att hitta net-nets idag är att man oftast måste leta utanför Sverige med högt courtage som följd. Men se gärna Värdebyråns inlägg för att lära sig mer om dessa.

Earnings bargains är t.ex. låga P/E-bolag eller EV/EBIT-bolag där marknaden är ytterst pessimistisk och inte tror på framtida inkomstströmmar. Eller så kan det vara att bolaget har en sån pass hög tillväxt så att marknaden inte hinner höja priset. Det kan handla om allt möjligt, och här kan man dra nytta av det. Då EV/EBIT bolag oftast ser klart mycket bättre ut än net-nets och då EV/EBIT bolag klarat sig bättre än P/B så är det oftast earnings bargains jag kollar efter. Det är också den strategi som lättast går att skala och en strategi där man också kan hitta riktigt bra men undervärderade bolag.

Event bargains är t.ex. spin-offs, ombildningar och så vidare. Det är vad Greenblatts första bok handlar om, och det är helt enkelt att hitta värde som frigörs vid någon slags förändring i bolaget. Oftast så är detta på grund av att någon ägare blir tvungen att sälja en aktie, eller för att ingen vill behålla en aktie. T.ex. en avknoppning av ett riktigt halvbra litet bolag kan göra att alla säljer denna, men att den då blir så extremt billig att den är värd att köpa. Det är på det sättet som Greenblatt kunde skapa runt 50 % avkastning per år under åren 1985-1995 och det fungerar många gånger än idag. Jag kollade in några avknoppningar de senaste 4 åren och flera av dessa gick upp med 50 % inom ett år. Senaste exemplet är Kambi som knoppades av från Unibet och gått upp med 142 % sen förra sommaren.
2. Regler för att investera i värdeaktier
Här är Geoff Gannons regler för att investera i värdeaktier:

Rule #1: Never pay more than 8 times EBITDA for a stock.

Rule #2: Never buy a stock that has lost money in any of the last 10 years.

Rule #3: Never sell a stock within the first year of buying it.

Rule #4: Hold 10 stocks.

Rule #5: Hold the stocks with the longest history of consistent profits.

Jag tycker de säger det mesta av sig självt. Själv så tror jag på regel nummer 2, men det kan vara svårt att alltid tillämpa den. T.ex. så har både Doro och Lucara gått i förlust de senaste 10 åren, men jag har svårt att tro att de kommer att göra så framöver. Dels så är detta för att de är relativt nystartade och gick i förlust i början.  Men allmänt tror jag att dessa regler är riktigt bra. 
2. Hur ska man uppskatta fair value och prisätta ett bolag
Jag skrev tidigare ett inlägg om att beräkna aktiers avkastning och fair value från de exemplen jag tog från deras blogg. Där nämns P/E 15 och EV/EBIT 10 som fair value. Jag kom fram till att motsvarande siffror i Sverige är runt där, men med något högre EV/EBIT på 11-12 då bolagsskatten är lägre i Sverige. I dagsläget finns det 5 icke-finansiella bolag under EV/EBIT 10 och 13 under EV/EBIT 12 på large och mid cap. Detta och en ROE över 10 % är enligt Hoang vad som bör anses som fair value och maxgränsen vad man bör betala för en aktie om man vill ha en avkastning runt 10 % per år framöver. I dagsläget så är värderingen på den svenska börsen att 10 % är under EV/EBIT 11,6, 20 % är under EV/EBIT 14,2 och medianen är EV/EBIT 18,5.

Geoff ger i sin tur mått som EV/EBITDA 8 och P/FCF 15 som max när man köper ett bolag. Själv så tycker jag att free cash flow är viktigt, men är osäker om man ska begränsa sig där. Däremot ger det liksom regeln om att aldrig köpa en aktie som gjort förlust de tio senaste åren en bra guide. Jag tycker allmänt att dessa regler är bra och det får en att motivera klart och tydligt varför man köper för dyrare än så. Om denna investering misslyckas så är det bra att kanske implementera regeln hårdare nästa gång.

Allmänt ger Geoff riktigt matnyttiga tips och jag tycker att hans blogginlägg är värda att läsa. Det behöver inte vara så svårt att göra värdeinvestering, utan fokus bör vara att hitta billiga bolag som helt enkelt värderas mycket lägre än vad som känns vettigt. Det är med detta synsätt som jag försöker investera i min aktiva portfölj och jag hoppas att det lyckas någorlunda.

Läs mer:
http://gannonandhoangoninvesting.com/blog/2014/4/1/stock-price-guidelines
http://gannonandhoangoninvesting.com/blog/2013/7/30/the-right-multiple-to-pay-for-a-stock

http://www.gurufocus.com/news/200297/how-to-find-obscure-stocks
http://www.gurufocus.com/news/222718/how-to-diversify-selectively

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *