Uppvärmning inför aktiv portfölj

Jag håller på att värma upp inför att börja bli aktiv i min aktiva portfölj. Jag har tänkt mestadels investera i aktier där med hjälp av fundamental och teknisk analys. Fundamental analys indikerar på vilka företag som jag tänker köpa, teknisk analys visar på när jag bör köpa. Till min hjälp tänker jag använda bland annat RSI 14 vilken visar underköpta och överköpta lägen för aktierna, se nedan för OMXSPI, vilken visar att vi befinner oss i ett överköpt läge för tillfället. Förutom det så kanske jag kommer att satsa på eventuella rekyler om börsen sjunker under 40 för RSI14 med hävstång. Till min hjälp för fundamental analys tänker jag bland annat använda Börsdata.se, vilken verkar vara en bra bas för all information. Först använder jag nog gratisversionen och sen kanske uppdaterar.

Jag läste ett bra inlägg av Arne Talving, på hans blogg. Jag gillade följande uttalanden:

I min analys över handlingar som kostar mot index, har jag bla listat dessa:
Spekulera inte i nedgång i en uppåtgående trend. Lägg i stället energin på att hitta bra ingångsvärden på aktier.
Buy on the dip! Varje gång det drar nedåt får man höra, det här är början på kraschen. Bry dig inte!
Gå inte så mycket på stigen, gå vilt i skogen och sök. Med tiden kommer det att bildas en stig efter dig.
Köp inga konstiga okända aktier, bättre att gå till tobaksaffären och köpa några trisslotter i stället.
Sälj på köprekarna, men sug lite på dem först. Det finns en anledning att de kommer.
Girighet är lasternas moder! Bli inte för girig.
Ta förlusterna i tid, innan de skenar.

Enligt hans strategi så talar det för att man bör köpa kända aktier, därför främst satsa på large cap, men ändå inte de som alla gillar. Sen så bör man köpa i dippen, t.ex. då RSI14 < 50. Så länge konjunkturbarometern visar på köp så tänker jag köpa. Han har 24:a innehav, men lägger också ner heltid på att förvalta portföljen. Så min tanke är att ha runt 5 aktier till att börja med. Så min första tanke är att ha lite spridda sektorer med bl.a. en bank, ett investmentbolag, ett byggbolag, ett industriföretag osv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *