Olika investeringsstrategier för aktier

Går just nu igenom Börsdata.se’s olika investeringsstrategier som de presenterar på sin sida. Fastnade speciellt för The Magic Formula som klart presterat bra bland alla strategier under längre tid. För att se hur strategierna klarat sig efter finanskrisen i det nya investeringsklimatet så jämförde jag dessa mot SIXS30 efter köpsignal 2009:

Maj 2009 – Maj 2014:
SIXS30 +114 %
The Magic Formula: + 144 %
Graham Screener: +163 %
Utdelningstrategi: +108 %
Justerad Nets-Nets: +146 %
Piotroski F-score: +173 %

Alla räknades med 10 bolag. Däremot såg man riktigt stor ändring om man använde 10 bolag eller 20 bolag, eller från månad till månad då man väljer att göra köpet. Från mars 2009 – mars 2014 så har The Magic Formula presterat dubbelt så bra än maj – maj. För en mer jämn avkastning fås via 20 bolag.

På Snåljåpen.se så har han skrivit ett inlägg om The Magic Formula och tipsar om en hemsida av författaren där man kan kolla vilka bolag som är aktuella för den amerikanska börsen. På denna hemsida skriver författaren att man behöver minst 20 företag och jag tror man bör ha ganska många för att ge en stadig avkastning och minska risken. Lite roligt om snåljåpens inlägg är att han skrev i januari 2013 att börsen är övervärderad och var allmänt pessimistiskt till ett bra resultat. Sedan dess har börsen gått upp med +20 % det året.

Så vad är The Magic Formula? Principen är enkel, man investerar i bolag med högst Return on capital och sedan på högst direktavkastning (earnings yield). Man investerar i 20-30 bolag, köper dem en gång om året och sen säljer dem efter ett år. Bäst är att sprida ut det och köpa samt sälja uppdelat under några gånger per år. 40procent 20år har skrivit om ett test med denna strategi. Han väljer att använda 10 företag då svenska börsen är så mycket mindre än den amerikanska. Detsamma har Snåljåpen gjort och har en hel serie inlägg: del 1, del 2, del 3, del 4, del 5, del 6, del 6-2. Intressant är att båda gjorde dessa analyser ett tag och har inte uppdaterat det sen därefter. Troligtvis kan det vara en strategi och skulle kunna vara effektiv och passiv.

Det blir till att läsa mer om The magic formula, ska beställa boken av Joel Greenblatt och läsa själv. Sen näst på tur kan bli Benjamin Grahams The intelligent investor. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *