The Little Book That Beats the Market

I fredags fick jag boken ”The Little Book That Beats the Market” av Joel Greenblatt där han går igenom The Magic Formula. Läste ut den igår och tycker det är en riktigt bra bok. Efter att nu ha läst den så har jag blivit övertygad över strategin. Själv har jag också dragit lite egna slutsatser för hur den bäst ska anpassas till den svenska marknaden och hur jag ska använda mig av den. Jag rekommenderar verkligen att läsa Joel Greenblatts bok för att riktigt förstå logiken bakom The Magic Formula.

Så vad är The Magic Formula? Det är en simpel strategi. Man köper de företag som lyckas skapa bäst avkastning på kapital (se Picketty) för bäst avkastning på företagets värde. Avkastning på kapital mäts via Return on Capital, RoC = EBIT/Investerat kapital, och lägsta pris mäts via Earnings Yield, EY = EBIT/EV (EV = värdering av företaget, EBIT = rörelseresultat). På Börsdata.se så har de en fin sida över utvecklingen de senaste åren och vad som bygger upp The Magic Formula. Sammanställningen går ut på att rangordna alla företag baserat på RoC, sedan alla baserat på EY, plussa ihop dess rangordning och få de bästa företagen. T.ex. om ett företag som är 30:e bäst på RoC men 10:e bäst på EY (totalt 40) hamnar högre än ett företag som är 2:a bäst på RoC och 50:e bäst på EY (totalt 52).

Så The Magic Formula är helt enkelt det som Joel Greenblatt säger; man får de bäst presterande företagen för det lägsta priset.

Dessutom så är strategin baserad på Graham’s net-net strategi, men som han anser inte fungerar i dagsläget. I grunden verkar Greenblatt vara en värdeinvesterare som tagit allt ett steg längre. Det han och hans investeringsfirma gör är att använda The Magic Formula för att få fram de bästa företagen, för att sedan göra en analys av dessa för att få fram de bästa av de bästa. Där verkar det vara som han tillämpar Grahams och Buffets strategier (fick veta genom boken att Buffet var elev till Graham, riktigt kul). Så det går att tillämpa stockpicking på strategin, men Greenblatt rekommenderar det endast till de som kan och menar på att majoriteten kan inte det.

Varför tycker jag att denna strategi är bättre än att använda Grahams värdeinvesteringsstrategi? Dels då jag de senaste två veckorna med att använda Grahams strategi haft svårt att värdera när det är rätt att gå in i en aktie. Dels så påverkas man mycket av framtidsutsikter, känslor och det är lätt att följa andra i Graham strategin. Dels så exkluderar Graham strategin ett flertal bolag med kort historik som kan vara värda att investera i, ett exempel är Byggmax. Sen inte minst historiken…

Den främsta anledningen till att jag föll för The Magic Formula var förutom att den likt indexinvestering var enkel, så har den presterat otroligt bra. I USA så presterade The Magic Formula en 23,8 %-ig avkastning från 1988-2010 om man tar med alla bolag större än 50 miljoner dollar. I Sverige är motsvarande siffra 19,4 % för large och mid cap sedan 2001. Samtidigt har SIX30RX endast ökat med 6,1 % per år. Tar man och tittar på endast mid cap så har den gått upp med 22 % per år, jämfört med 15,8 % för large cap. Dessutom så gick den plus mellan 2001-2003 då börsen var på minus, och 2007-2009 föll den bara med -30 %, jämfört med börsen som föll med -50 %. Hade man investerat enligt Graham strategin så hade innehavet fallit med hela -55 %. Däremot tror jag det fortfarande är attraktivt att använda konjunkturstrategin, men vi får se.

Så hur ska man gå till väga? Rekommendationen är att välja ut 20-30 bolag och sedan sätta in pengar i dessa och sälja av efter ett år. Det går också att göra så att man investerar var 2-3:e månad i fem av dessa bolag. Då couraget är så lågt, mellan 0,25-0,5 % per 200-400 kr investering, så tänker jag investera i tio aktier åt gången av de 20 bästa. Historiskt sett har 20 aktier gett bäst resultat på Stockholmsbörsen, så det är det jag kommer gå på. Dessutom så kommer jag att köpa mid cap aktier. Detta då mid cap har presterat mycket bättre de senaste tretton åren och jag ser mer potential i dessa. Det är mycket lättare för ett mid cap bolag att gå upp med 50 % och dessa är inte lika sönderanalyserade som large cap. Oriflame och MTG har till exempel legat med i The Magic Formula, och det har inte varit för att de varit underskattade bolag, utan bra presterande bolag men med minskande framtidsförutsättningar.

Så min strategi blir följande: Investera i tio av de tjugo bästa aktierna var annan eller var tredje månad (men ha med alla de tjugo bästa i längden). Sälj av innehaven efter ett år, investera i de nya tjugo bästa. På så sätt få ett rullande schema med 2-3 månaders mellanrum.

I kommande inlägg kommer jag utvärdera hur bra jag skulle varit på att välja bort aktier på grund av deras historik samt vilka aktier som är aktuella för köp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *