Sälj av AMF Aktiefond Småbolag, köp av Carnegie Småbolagsfond

Efter en veckas djupdykande i aktier på börsen så har jag insett att Carnegie Småbolagsfond har riktigt bra vettiga bolag i sin portfölj, ett flertal bolag som jag ser mig eventuellt att ha i min. Dessutom så är förvaltaren riktigt intressant och duktig och investerar endast i högutdelande bolag, läs Placeras analys här. Jag gillar deras citat:

Viktor Henriksson är kräsen i sina bolagsval. Han gillar inga förhoppningsbolag utan investerar främst i bolag med starka balansräkningar som ger höga utdelningar, gärna i bolag som inte är konjunkturkänsliga.”

Den synen delar jag och tror kan fungera riktigt bra i småbolag. Dessutom är det inga riktigt små bolag han investerar i, utan bolag mellan 1-20 miljarder i börsvärde. De största tio innehaven, vilka utgör 57 % av fonden, är följande:

Atrium Ljungberg 7,3 %
Peab 6,8 %
Loomis B 6,3 %
ITAB 6,2 %
Scandi Standard 6,2 %
Intrum Justitia 5,8 %
Unibet 4,8 %
Fabege 4,6 %
Betsson 4,6 %
Fenix outdoor 4,5 %

Av dessa så är jag själv nästan intresserad av alla att äga direkt. Flera av dessa företag har varit med i mina jämförelser men åkt ut på mållinjen, och Viktor Henriksson ser troligtvis något annat i dem som inte jag ser. Troligtvis så beror det på att jag kollar mer på historiken, medan Viktor kollar mer på potentialen. Däremot har alla riktigt bra potential som jag tror på. Intressant nog så satsar Viktor också på två kort i vissa fall. T.ex. att han har både Atrium Ljungberg och Fabege, Unibet och Betsson osv. Det känns som en säkrare strategi att satsa på branschernas två bästa spelare, en av dessa bör ju vinna.

Trots en fin uppgång på +34 % på ett år, så tror jag att den kan fortsätta uppåt i en bättre konjunktur. Detta är som sagt en kryddfond och jag kommer endast ha ca 10 % av mitt innehav i denna. Mina två andra kryddfonder är tillväxtmarknader och investmentbolag. På Sveriges relativa lilla marknad tror jag att både en aktiv småbolagsfond och investmentbolag kan prestera bättre än index. Däremot så tar man en större risk, och därför har jag en mindre del i dessa.

Så idag har jag skickat en säljorder för AMF Aktiefond Småbolag, då börsen verkar toppa för tillfället, för att sedan göra ett inköp då RSI < 50. Se trend nedan. T.ex. så skedde detta den 11-14:e juli, augusti, september och oktober och köp då gav en rabatt på -2 till -4 % på Carnegie Småbolagsfond från toppen i början av varje månad. Allt kommer inte föras över till Carnegie Småbolagsfond, utan köp där kommer vara lika som jag totalt köpt i Spiltan Investmentbolag, resten i Avanza Zero.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *