Industribolag

Jag har en liten lista på industribolag som jag spanat in, vilken är följande:

ABB
Autoliv
Alfa Laval
TrelleborgHexpol

Alla dessa verkar mer eller mindre intressanta och alla utom ABB är mellanstora företag på 20-80 miljarder i börsvärde. Placera har analyser på alla dessa företag och rekommenderar köp på ABB, Trelleborg, Hexpol och Autoliv. ABB, Alfa Laval och Autoliv verkar ha ganska liknande historik. De har alla haft stagnerande vinster de senaste åren, ett P/E-tal på 19-21 för årets vinst men ökande utdelningar. Deras vinst är ganska beroende på omvärlden och de är mycket beroende av export. Däremot så är vinstprognoserna för nästa år ökningar med +20-30 % vilket kommer ge P/E-tal på 13-17 för nästa år. Enligt Placera så tycker de däremot värderingen är för hög för Alfa Laval då denna aktie har högst P/E-tal och rekommenderar att avvakta. Däremot känns ABB och Autoliv som attraktiva alternativ. Dessa förväntas att öka vinsten med +35 % respektive +50 % till 2016, vilket med en bättre konjunktur kan hända. Båda företagen ligger också under sina riktkurser.

De två tillväxtföretagen Hexpol och Trelleborg har också liknande historia. Hexpol och Trelleborg har ökat vinsterna enormt de senaste 5 åren och verkar inte se ut att sluta. Hexpols nyckeltal är P/E 20, P/S 2,6, P/B 4,9 och direktavkastning 1,4 %. Trelleborgs nyckeltal är P/E 15, P/S 1,6, P/B 2,1 och direktavkastning på 2,6 %. Klart visar det på att Hexpol kan ha högre marginaler och är inte lika kapitalintensivt. Rörelsemarginalen är på 16 % jämfört med Trelleborgs 12 % och totalavkastningen är på 22 % jämfört med 9,5 % för Trelleborg. Vinsttillväxten väntas vara 30 % för de båda företagen de kommande två åren och P/E-talet för 2015 är 18 för Hexpol och 13 för Trelleborg. Båda företagen känns som riktigt intressanta och som bidrag i portföljen. Hexpol ligger strax över snittriktkursen och Trelleborg strax under.

Så vinnande ut ur kampen kommer ABB och Trelleborg. Detta då dessa värderas lågt och inte haft lika stark utveckling som Autoliv och Hexpol haft de senaste året. Dessutom så kan dessa köpas för 200-300 kr, medan de andra två kostar ca 600-700 kr. Däremot hamnar Autoliv och Hexpol högt upp på bevakningslistan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.