Funderingar om aktiv strategi

Jag funderar för tillfället över min aktiva strategi och vilka bolag jag ska satsa på. Jag väljer främst att satsa på bolag enligt magic formula, sen därefter så funderar jag på om jag ska satsa på bolag jag tror på i framtiden, eller bolag som jag tror kommer att gå upp. Det känns mycket bättre att satsa på bolag som jag tror på, bolag som jag skulle vilja vara ’delägare’ i. Detta är lite tanken bakom värdeinvestering, förutom att se fundamenta. Bra bolag med en stabil tillväxt ses som riktigt bra kap. På så sätt känns det också så att jag kan skala bort lite företag som jag funderat på att äga eller har i portföljen. Så det ska inte vara några kortsiktiga chansningar, utan det ska finnas tillväxtpotential och låg värdering. Som exempel vill jag lägga pengarna på starkt växande företag som Lagercrantz Group och Fenix Outdoor. På detta sätt blir min aktiehorisont längre i och med att jag vill köpa bolag som jag vill behålla i minst ett år. Det känns också mycket roligare att köpa företag man tror på, än enbart i spekulation.

Jag har två nya favoriter som svävat upp. Den ena är JM, som på tio år har haft en omsättningstillväxt på 9 % och en vinsttillväxt på 15 %, avkastning på kapital på 35 % och earnings yield på 10,3 %. De värderas till P/E 14,2 och med stor efterfrågan på bostäder så tror jag de kan fortsätta växa.

Den andra är SJR in Scandinavia. De har gått upp med 75 % på ett år, men har nog mer att ge. De växer starkt, har 222 % avkastning på kapital och 9 % earnings yield. De värderas dessutom till 16 gånger rullande årsvinst och har vinsten har växt med 11 % de senaste 7 åren. Dessutom är direktavkastningen 7 % baserat på utdelningen i vår, så det ses som en bra investering trots stor uppgång.

Så min inköpslista är följande:
JM
NCC
Byggmax
Lagercrantz Group
Proffice
Fenix Outdoor
SEB
ÅF
SJR in Scandinavia

Närmast så tror jag att jag kommer köpa Proffice och SJR då jag inte tror de kommer påverkas så mycket av ett börstapp och bättre att gå in innan det är för sent. Resten avvaktar jag tills det finns bättre köpläge.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *