Första köp i The Magic Formula

Efter helgens läsning om The Magic Formula i Joel Greenblatts bok så har jag valt att köra på The Magic Formula istället för Graham investering. Mitt första inköp ska ske nu i november då RSI<50. Mitt första inköp är de tio bäst presterande aktierna, därefter så ska jag investera i de nästa topp tio aktierna, listorna ses nedan. Jag har valt att stryka SAS, vilken kom med på listan då de visar ett bra EBIT, men resultatet efter skatt och avskrivningar är negativt. De kan komma igen men jag avvaktar tills de visar positiv vinst.

Topp tio aktier:
Lucara Diamond
Unibet
Tethys Oil
Medivir
Byggmax
Proffice
Nolato
BioGaia
Clas Ohlson
Lagercrantz Group

Stryker:
SAS

Nästa runda, placering 11-20:
Beijer Alma
OEM International
HiQ International
Sanitec
Bilia
Fenix Outdoor
Rezidor Hotel Group
ÅF
KappAhl
Concentric

Så vad är dessa tio billiga bolag som jag tänkt köpa? Dels är det två råvarubolag, ett spelbolag, två läkemedelsbolag, två teknik/industriföretag, två konsumentbolag och ett bemanningsföretag. Det känns som en bra spridning och jag har framöver tänkt göra en liten serie av inlägg om varje företag. Spontant när jag kollade in företagen gillade jag de alla och det känns som de har en bra tillväxtpotential. Det är bara att hoppas att det går i uppfyllelse det kommande året.

Kollar man in bolagen på listan ovan så uppfyller ungefär hälften av bolagen Grahams kriterier på ökande vinst och utdelning, ingen redovisad nollvinst. De som inte uppfyllde kriterierna visar ändå på en bra potential och kan utvecklas starkt framöver. Blir de sen för dyra, eller inte presterar lika bra, så åker de ut ur listan. Det är det som är det smarta med denna lista, bra företag hamnar där, dyra företag åker bort.

Kollar man in listan för ett år sedan, de som nu skulle sålts, så är Lucara Diamond, Unibet, Medivir, Proffice, Bilia, Rezidor Hotel Group, ÅF och SAS nya. Av dessa så är det bara Lucara Diamond, Medivir, Rezidor Hotel Group som aldrig varit med på listan tidigare. Så totalt 17 av 20 aktier på listan har varit med tidigare som presterat bättre än index. Så det ingiver förtroende för dessa aktier.

Slutligen så kan vi kolla lite på siffrorna. Topp tio aktierna har en avkastning på investerat kapital på 54,6 % och en earnings yield på 11,43 %. Dessutom så har de i snitt 3 % direktavkastning. Investeras resten smart i de egna företagen som ingen har lägre än 20 % avkastning på kapital så kan förhoppningsvis vinsterna öka i bra takt. För de nästa tio aktierna är avkastningen på kaptial 23,9 % och earnings yield på 7,4 %. Dessa delar också ut bra och har en direktavkastning på 3 % om man rensar för OEM:s extra utdelning. Totalt sett så är alla tjugo bolag bra värderade med avkastning på kapital på nästan 40 % och en earnings yield på 9,4 %. Mer rättvisande är medianen, som ligger på 28 % respektive 7,9 %. Om 3 % av detta delas ut och resten investeras med 28 %-ig avkastning så känns det som en riktigt bra investering. Vad roligt, jag blir bara mer och mer övertygad av formeln varje gång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *