Fastighetsbolag i portföljen

Jag har kollat på fastighetsbolag i portföljen och kom fram till att de mest intressanta var följande:
Atrium Ljungberg
Klövern
Castellum

Kännetecknande för alla är att de är lika banker: de har hög direktavkastning, låga P/E-tal, mycket eget kapital och höga rörelsemarginaler (runt 50 %).

Atrium Ljungberg är bland annat Carnegie småbolagsfonds största innehav och har en direktavkastning på 2,9 %, ett P/B-tal på 1,2 och ett P/S-tal på 6,0. Däremot så har vinsten skrivits ner med nästan 30 % för i år med ett P/E-tal på 22 men en förbättring nästa år då P/E-talet går ner till 16. Räntabiliteten på totalt kapital är 5,5 % och rörelsemarginalen är 53 %. Soliditet 41 %. Financial leverage 9,5.

Castellum är en favorit av flera småsparare i form av att den är ett stabilt företag som ger hög direktavkastning. Direktavkastningen ligger på 3,8 %, P/E-talet ligger på 17, P/B-tal på 1,4 och P/S-tal på 5,5. Räntabiliteten på totalt kapital är 5,2 %, rörelsemarginalen är 65 % och soliditeten är 34,5 %. Castellum har också sänkt vinsten för i år med 16 %. Financial leverage 9,5.

Klövern hittade jag när jag kollat på de andra företagen. Företaget har ett P/E-tal på 7, direktavkastning på 3,9, P/B-tal på 0,8 och ett P/S-tal på 2,6. Räntabiliteten på totalt kapital är 5,33 %, rörelsemarginalen 61,3 % och soliditeten 28,5 %. Financial leverage 13.

Totalt så känns Klövern som en vinnare, däremot så spökar en hög financial leverage vilket innebär skuld genom rörelseresultat och kan påverka negativt vid högre ränta. Däremot dröjer det två år till innan det sker. En riktigt rolig sak med Klövern är att de dessutom äger lokalerna där min gamla gymnasieskola ligger. Vid köp av Investor är jag också delägare i skolan, då jag gick i Kunskapsgymnasiet. Förrutom det är det mycket som talar om för Castellum också, så det kan bli båda. Efter utvecklingen i år så ser Castellum ut som vara mer fördelaktigt värderad då denna endast gått upp med +13 % jämfört med +31 % för Klövern, men vid fall för Klövern så kanske blir det köp. Denna analys av Castellum gjorde att den blir första köp på grund av en bra värdering.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *