Världens börsen på minus

Världens börser ligger på minus och Stockholmsbörsens breda index OMXSPI har fallit med – 9,5 % sen 19:e september. Storbolagsindex OMXS30 och amerikanska storbolagsindex S&P 500 toppade den 19:e september för att ha gått ned med -9,5 % respektive – 7 %. I graferna har jag lagt in 200-dagars medelvärde och 50-dagars exponentiellt medelvärde, något blogg-grannen Trading the OMX använder sig av i sin investeringsstrategi. Hans strategi är att när 50-dagars exponentiellt medelvärde korsar 200-dagars medelvärde så säljer han. Det kan vi se att det snart sker för OMXSPI, men är ganska långt tills det sker för storbolagen. Han följer OMXSB som är ganska likt OMXS30. Vi får se om övriga index visar säljsignal för hans strategi. I övrigt ser trenden positiv ut och att det senaste mer varit ett smärre hack om det inte fortsätter.

Allmänt kan vi se att det breda indexet OMXSPI har tagit mer stryk då småbolagen fallit starkt och att storbolagen har varit mycket säkrare. Det är risken med att satsa på småbolag, dessa är mer volatila och det finns en klart större risk. Däremot så tror jag att de kan vända och de får en fortsatt liten plats i min portfölj, där de i dagsläget utgör 15 % och jag sparar 10 % totalt per månad i dessa. I övrigt tror jag fortsatt på utländska bolag, där ungefär halva globalfonden består av den amerikanska börsen.

Vi får se hur det fortsätter och om det blir en -10-20 % fall, men en större börskrasch tror jag inte på då vi är i en konjunkturvändning och vinstprognoserna ligger fast inför kommande år. Dessutom är alternativen rekordlåga räntor och övervärderade fastigheter. Så det är bara att ha is i magen och vänta ut en eventuell korrigering.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *