Ändring av fördelningen i månadssparandet

På grund av ljusnande världskonjunktur på den internationella marknaden och kronans eventuella försvagning så har jag valt att göra om i min fördelning för månadens sparande. Skiftet jag gjort är att byta ut 20 % av insättningen som sätts in i Sverigefonder till Danske Invest Global Index. Detta då dollarn kommer att stärkas och det finns kan vara bättre och säkrare att ha en övervikt i globala fonder framöver. Det innebär att denna månads insättning kommer att ske med följande allokering:

50 % Danske Invest Global Index (0,44 % i avgift)
20 % Handelsbanken MSCI Emerging Markets (0,8 % i avgift)
10 % Avanza Zero (0 % i avgift)
10 % Spiltan Investmentbolag (0,2 % i avgift)
10 % AMF Aktiefond småbolag (0,6 % i avgift)

Så 70 % globala aktier och 30 % svenska aktier. Däremot är innehavet ungefär 50-50 i dagsläget så påverkar kommer inte vara så mycket. Detta är min nuvarande fördelning, om några månader kanske jag ändrar mig och känner att det är mer intressant att satsa på svenska fonder eller tillväxtmarknader. Som princip så ska jag inte gå under 10 % i någon fond när jag sparar. Nu väljer jag dessutom att lägga det mesta av mina pengar utomlands, vi får se hur bra det är för konjukturstrategin, men troligtvis så är det bra i högkonjunktur men mindre bra i lågkonjunktur. Ett halvår till ett år framåt så kan det vara bra att satsa på internationella fonder för att sedan skifta då svenska brukar gå bra under svenskt högkonjunktur.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *