Framtida fördelning – mer vikt i globala fonder

I och med framtidsutsikterna för dollarn som förväntas gå upp och att den globala konjunkturen håller på att vända så kommer jag nu spara i en fördelning på 50 % svenska aktier och 50 % globala aktier framöver. Jag höll på att gå över till 60 % svenska aktier och 40 % globala tidigare månader. Här är ett bra inlägg från Avanzas sparekonom Claes Hemberg som rekommenderar globala fonder. Anledningen är (som någon lustigkurre med Grumpy Cat profilbild frågat om och som svaras i kommentarerna) att dollarn kommer att bli dyrare då USA kommer att höja räntan tidigare än Sverige och EU, vilket bådar gott för exporterande svenska företag men dåligt för importerande. Så med en dyrare dollar så kan kursen öka med 5-10 % av bara det.

Nuvarande innehav är idag följande:
20,55 % Avanza Zero
15,16 % Spiltan Investmentbolag
16,16 % AMF Småbolag
35,66 % Danske Invest Global Index
15,16 % Handelsbanken Emerging Markets Index

Fördelningen är nästan 50-50 svenskt, globalt. Framtida sparande är tänkt att bli:
15 % Avanza Zero
15 % Spiltan Investmentbolag
20 % AMF Småbolag
30 % Danske Invest Global Index
20 % Handelsbanken Emerging Markets Index

De två första fonderna är svenska storbolag med en övervikt i investmentbolag (som i sin tur äger många andra storbolag). Så dessa två fonder ska återspegla storbolagsindex. Småbolagsfonden är sedan en fond där jag satsar på svenska småbolag då dessa visar sig gå bra i konjunkturuppgång. Däremot är de lite mer riskfyllda och kan variera mer än storbolagsindex.
 De globala fonderna så sätter jag in de mesta i en bred global indexfond som återspeglar de utvecklade marknaderna. Däremot så har jag en stor andel i tillväxtmarknader då jag tror att de kan komma igen (notera att tillväxtmarknader är bara 10 % av totala värdet av världens börser).

Nästa insättning är tänkt att bli (för en lite mer utjämnande effekt):
15 % Avanza Zero
15 % Spiltan Investmentbolag
20 % AMF Småbolag
25 % Handelsbanken Emerging Markets Index
25 % Cicero China Index

Detta ger en fördelning som ungefär ser ut som den tänkta fördelningen. Denna gång gör jag också en insättning i en Kinafond för att se hur bra jag är på att pricka marknader. Alltid roligt med någon joker i portföljen, och denna kommer vara knappt 5 % av det totala värdet. Vi får se hur det går!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *