Rapportsäsongen börjar

Di rapporterar att rapportsäsongen börjar snart efter det andra kvartalet i år och att besvikelserna kan vara många. Bland annat att vinstökningen inte är så stor som analytikerna tror. Det kan vara intressant att se hur mycket börsen kostar i dagsläget och se i relation vad det kan innebära. OMXS30 är i dagsläget på 1388, upp 15,5 % på ett år eller 23 % på tre år. Det betyder att vinsttillväxten bör ha varit 7 % per år i tre år, vilket är ungefär som börsen gett de senaste 20 åren. Så värderingen är ungefär som under slutet av högkonjunkturen 2011. P/E-talet är för tillfället inte speciellt högt, utan ligger på 15,8. Så en viss sättning kan det bli på grund av icke så högt ökande vinster, men trenden fortsätter troligtvis öka.

En annan sak är det med den amerikanska börsen. S&P 500 index har gått upp med 46,3 % på tre år, vilket har gjort att den börsen har värderats väldigt högt. P/E-ration är där 19,55, vilket är klart en högt värderad börs. Däremot så var värderingen högre 1992-1994, 1998-2005 och 2008-2010, alltså 14 av 22 senaste åren, så det kan mycket väl fortsätta, i alla fall med mycket billiga pengar och framtidstro. Shiller P/E ligger under den nivån som var 1996-2007. Så trenden kan klart fortsätta, även om det kan bli en sättning, och om det blir en sättning i USA så sker det i Sverige med. Däremot på ett år sikt så kommer börsen högst troligt gå upp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *